De rol van de huisarts bij hervormingen in de gezondheidszorg

Deel dit bericht op

Vaker ‘ja’ in plaats van ‘nee’ zeggen. Dat is de mening van de voorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl, Iris de Vries. Ze benadrukt dat huisartsen in Nederland moeten inzien dat het nostalgische model van de praktijkhoudende dorpsarts niet langer houdbaar is. Ze moedigt huisartsen aan om vernieuwing te omarmen en zelf het voortouw te nemen bij hervormingen in de gezondheidszorg. Volgens De Vries is verandering dringend nodig in de zorg, aangezien deze momenteel al onhoudbaar is.

Iris pleit voor meer digitalisering en het gebruik van digitale hulpmiddelen in de zorg, zoals de website Thuisarts, om patiënten beter van dienst te zijn. Huisartsen moeten vaker “ja” zeggen tegen vernieuwing en bereid zijn om buiten de gebaande paden te denken.

Daarnaast benadrukt De Vries het belang van preventie, met name gericht op leefstijl. Ze stelt dat 60% tot 80% van alle aandoeningen leefstijlgerelateerd is en dat problemen aan het begin moeten worden aangepakt om de instroom in de zorg te beperken. Leefstijlinterventies, zoals programma’s voor gezond eten, bewegen, ontspannen en slapen, kunnen een cruciale rol spelen in de gezondheidszorg.

Kortom, de gezondheidszorg moet evolueren om kosteneffectief en toegankelijk te blijven, en huisartsen worden aangemoedigd om open te staan voor deze veranderingen en zich aan te passen aan de moderne behoeften van de samenleving.

(Samengevat uit van artikel van Maarten van Poll, Financieel Dagblad)

 

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring