Gezonder eten? Vergeet pitten en zaden niet!

Deel dit bericht op

Ok, gezond eten is misschien geen rocket science, maar ook allesbehalve een eitje. Elke dag weer voedzame, gezonde maaltijden bereiden, het is een hele opgave. En wat is gezond precies? Dat weten we in grote lijnen, maar er is ook nog ontzettend veel wat we niet weten. De adviezen van gezondheidsexperts kunnen dan ook flink uiteen lopen. Gelukkig is er al veel onderzoek gedaan én we weten uit ervaring waar we goed aan doen en wat we beter kunnen laten staan. En soms kun je met slimme trucjes de hoeveelheid vitamines en mineralen die je binnenkrijgt flink vergoten. In dit artikel lees je wat de voordelen van pitten en zaden zijn en hoe je ze makkelijk toe kan voegen aan je voeding. Met leuke tips voor kinderen.

Ze staan ook wel bekend als ‘superfoods’. Pitjes en zaden zijn voedzaam, gezond, makkelijk verkrijgbaar en niet erg duur. De volgende pitjes en zaden koop je gewoon bij de supermarkt en zitten bomvol vitamines, mineralen en anti-oxidanten:

Pitjes:

  1. Zonnebloempitjes: behalve allerlei vitamines en mineralen, bevat dit pitje ook het aminozuur tryptofaan. Krijg je voldoende tryptofaan binnen, dan kun je melatonine (het slaaphormoon) en serotonine (het gelukshormoon) goed aanmaken.
  2. Pompoenpitjes: in deze kleine pitjes zitten veel gezonde vetten, magnesium en zink.
    Wil je meer weten over pompoenpitjes? Lees dan eens dit artikel: 11 wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van pompoenpitten

Zaden:

  1. Hennepzaad: dit is zaad van de hennepplant met een nootachtige smaak. Hennepzaad bestaat voornamelijk uit eiwitten en bevat de juiste vetzuren. En dat is precies wat we elke dag nodig hebben.
  2. Chiazaad: dit is zaad afkomstig van de chiaplant. De zaadjes bevatten veel vezels, eiwitten en vetzuren. Voeg chiazaad toe aan een vloeistof, zodat het een geleiachtige structuur krijgt en helpt je bloedsuikerspiegel laag te houden.
  3. Sesamzaad: dit zijn kleine zaadjes uit kleine peultjes van de van oorsprong Afrikaanse plant Sesamum indicum. Sesamzaad heeft oneindig veel goede eigenschappen. De zaadjes zitten echt bommetjevol vitamines en mineralen.
  4. Lijnzaad: lijnzaad zit vol vezels. Dit zorgt voor een goede spijsvertering én dat je langer verzadigd bent na een maaltijd. Als je lijnzaad breekt, komt er slijm vrij. Dit slijm maakt je darmwand schoon. Eet dus altijd gebroken lijnzaad.

Makkelijk toe te voegen

Pitjes: doe ze samen in een pot en strooi ze over een salade of over gewokte groenten. Of voeg ze toe aan je muesli, strooit ze door je yoghurt, voeg ze toe aan je soep of meng ze door je notenmix. Het geeft een heerlijke bite!

Zaden: ook alle zaden kun je gemixt in een pot doen. Je kan ze vervolgens echt aan vanalles toevoegen. Strooi ze bijvoorbeeld door je havermout, couscoussalade of groentenomelet.

Tips voor kids

Ondanks dat de zaden supergezond zijn, hebben ze vaak niet veel smaak als je ze ergens doorheen doet. Een fijne manier om je kids meer vitaminen en mineralen te laten eten. Zonder dat ze het doorhebben! Voeg ze bijvoorbeeld toe aan het pannenkoekenbeslag, cakebeslag of aan je bananenbroodmix. Je kunt ze ook over hun gebakken ei of omelet strooien.

Ook heel gezond: voeg een klein beetje zaden toe aan hun smoothie.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring