Wil je méér energie? Zo krijg je dat voor elkaar!

Deel dit bericht op

Ga naar een willekeurige speeltuin en je ziet het: kinderen bomvol energie. Ze rennen, vliegen, springen, glijden, roepen en lachen. Er is zoveel energie in hun lijf aanwezig, dat ze maar door kunnen gaan. Die energie willen we als we volwassen zijn natuurlijk ook wel! Maar als we ouder worden kan die energie door allerlei redenen minder worden. Zou jij ook méér energie willen? In deze checklist vind je slimme tips om je energieniveau op te krikken.

Méér energie

Als je op en top gezond bent is je energieverdeling optimaal. Er gaat energie naar systemen zoals je hersenen, spijsvertering en immuunsysteem. En naar je organen zoals je maag, nieren of lever. Wanneer een systeem of orgaan een tekort heeft aan energie heeft, voel je je minder goed. Je raakt vermoeid of er ontstaan andere klachten. In deze lijst vind je een paar slimme tips om die energiehuishouding weer wat te verbeteren. Welke kun jij al afvinken?

  • Ga de natuur in

Het is ruimschoots bewezen dat het gezond is om de natuur in te gaan! Onderzoek wijst uit dat mensen die veel buiten zijn, minder vaak naar huisarts hoeven. Daarnaast heeft buiten zijn een positieve invloed op de manier waarop onze hersenen informatie verwerken. Ook heeft het aantoonbare gunstige effecten op het herstel bij stress en ziekte. Je hoeft er alleen maar voor in de natuur te zijn. Easy!

Tip: ga op blote voeten naar buiten. Onderzoek (Ghaly, & Teplitz, 2004 en Chevalier et al., 2012) toont aan dat dit het cortisolgehalte in balans brengt. Het heeft dus een positief effect op je stressniveau. Ook stemmingswisselingen, angsten en slaapproblemen kunnen afnemen.

  • Slaap als een roosje

Goed slapen is misschien wel belangrijker dan je denkt. Behalve het aantal uur, zijn ook het moment dat je naar bed gaat en het moment dat je weer wakker wordt van belang. Slaap 7 á 8 uur per nacht en probeer rond half 11 naar dromenland te vertrekken. Dat zorgt ervoor dat je lichaam voldoende tijd heeft om zo goed mogelijk te herstellen van alle invloeden van de dag en geeft je de meeste kans om fit wakker te worden.

  • Verruil kunstlicht voor daglicht

De processen in ons lichaam worden automatisch aangestuurd. Maar wist je dat ze ook afhankelijk zijn van onze biologische klok? Jouw biologische klok heeft het licht van buiten nodig om goed te kunnen functioneren. Start de dag met voldoende licht van buiten en probeer de hele dag zoveel mogelijk natuurlijk licht op te zoeken. Wanneer het buiten donker wordt, is het slim om zo weinig mogelijk kunstlicht te gebruiken. Je gaat daardoor het slaaphormoon melatonine aanmaken, waardoor je makkelijk in slaap valt.

  • Eet maximaal 4 maaltijden per dag

De gemiddelde Nederlander eet 3 keer per dag een maaltijd. Je hebt er misschien nog nooit over getwijfeld of dat een goed idee is. Iedereen doet het! En tussen de maaltijden een tussendoortje is ook heel gewoon. Die vele eetmomenten per dag zijn heerlijk, maar het je zet je spijsvertering elke keer aan het werk. Dat is niet goed voor ons lijf en maakt ons zelfs ziek. Probeer het aantal eetmomenten dus te beperken tot maximaal 4 en je zal zien dat je méér energie krijgt.

  • Laat je energie stromen

Het klinkt zo simpel, maar we lijken het massaal een beetje vergeten te zijn; doe dingen waar je energie van krijgt. Als je dat doet, maak je namelijk dopamine aan. Dat stofje is verantwoordelijk voor die energie. Durf te pauzeren en een goed te bedenken; wat wil ík doen, waar word ík blij van? In plaats van bijvoorbeeld ; is mijn partner tevreden? Zijn mijn kinderen blij? Is mijn baas happy? Als je weet wat jouw passie is, probeer dit dat zoveel mogelijk in je leven in te passen.

  • Eet veel groenten en voldoende fruit

Voeding geeft energie. Tenminste, als het de juiste voeding is. Ongezonde voeding zorgt voor vermoeidheid, terwijl voeding met veel vitamines en mineralen ervoor zorgt dat al je systemen en organen voldoende gevoed kunnen worden. Probeer dus elke dag veel groenten toe te voegen aan je maaltijden. Ook belangrijk: varieer! Alle soorten groenten en fruit hebben verschillende gezondheidsvoordelen.

  • Wees zuinig met gluten en lactose

Gluten zitten in graanproducten en lactose in zuivel. Beide stoffen kan onze darm niet goed verteren. Heb je gezonde darmen? Dan kun je het af en toe eten, maar niet meerdere keren per dag. Als ontbijt en lunch brood en dan ‘s avonds pasta is dus geen goed idee als je aan je energiehuishouding wilt werken. Probeer eens te minderen en kijk wat het met je doet.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring