Magnesium de witte motor

Deel dit bericht op

Vroeger, toen we nog raiders aten en flippo’s draaiden, was magnesium niet weg te denken uit mijn leven. Bijna dagelijks smeerde ik het witte goedje op mijn handen. Het ene na het andere blok magnesium ging als ‘stroefmaak-middel’ op mijn turnleertjes. Nu, een jaar of 25 later, smeer ik geen magnesium meer. Maar ik gebruik het nog steeds! Het is namelijk een onmisbaar mineraal voor je lijf en ontzettend belangrijk voor je gezondheid.

Magnesium; de witte motor

Je kent het vast nog wel, het is een slogan die je niet zomaar vergeet: ‘Melk, de witte motor!’ Deze slogan werd vanaf 1985 ingezet om ons allemaal veel melk te laten drinken. Omdat het gezond is? Helaas, we weten inmiddels steeds beter dat melk van een koe niet goed is voor een mens. Maar het witte goedje dat ik vroeger op mijn handen smeerde; dat is een witte motor die wél goed voor ons is.

Magisch mineraal

Magnesium is een mineraal. Het activeert meer dan 600 reacties in ons lichaam. Wow! Eén daarvan is energieproductie. Een écht witte motor dus. Maar dit mineraal helpt ook om te ontspannen en voor een goede geestelijke balans. En dat is precies waar wij Nederlanders soms wel een beetje hulp bij kunnen gebruiken.

Mineralen; ze zijn onmisbaar voor onze gezondheid maar kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. We zullen het dus binnen moeten krijgen via onze voeding. In cacaopoeder zit veel magnesium, maar je krijgt er ook veel van binnen door het eten van bijvoorbeeld cashew- en walnoten, spinazie, kokos en banaan. Het is helaas niet meer zo makkelijk om veel binnen te krijgen via het eten van groenten. De landbouwgrond raakt door intensieve verbouwing en magnesiumarme (kunst)mest uitgeput. Uit onderzoek is gebleken dat het gehalte in plantaardig voedsel flink is gedaald.

In de “Nederlandse voedselconsumptiepeiling 2007-2010” staat dat 16 tot 35 procent van de volwassenen een te lage magnesiuminname heeft . Voor adolescenten is dit zelfs 57 tot 72 procent. Een magnesiumtekort kan heel wat nare gevolgen hebben. Het heeft een negatieve invloed op onder andere het hart, de spieren en het centraal zenuwstelsel. Dat is nogal wat!

Magnesiumbehoefte van de Nederlander

Hoeveel magnesium heb je dan eigenlijk nodig? De dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium in Nederland is 300 mg,. Toch kan de échte magnesiumbehoefte per persoon sterk verschillen. Het is afhankelijk van factoren als leeftijd, geslacht, zwangerschap, beroep, sport, voedingsgewoonten, leefwijze en medicijnen. Onder bepaalde omstandigheden kan de behoefte aan magnesium zelfs oplopen tot 600-700 mg per dag.

Krijg ik genoeg magnesium binnen?

Het is lastig om precies te bepalen hoeveel magnesium je iedere dag binnenkrijgt, of het goed opgenomen wordt en of het genoeg is. Ook is het niet zichtbaar hoeveel magnesium in groenten verstopt zit. Dat is zelfs voor elk plantje anders. Met producten waar relatief veel in zit, kom je wel een heel eind. Zo levert een handje cashewnoten á 25 gram je ongeveer 67 mg magnesium op. Maar als je veel stress hebt en dus meer dan de DHA nodig hebt, is de kans om te weinig binnen te krijgen wel weer erg groot.

Magnesium kun je eenvoudig als voedingssupplement toevoegen aan je dagelijkse voeding.

Magnesiumsupplementen

Er zijn verschillende soorten magnesium als supplement verkrijgbaar. Kies je voor een supplement? Test dan ongeveer 2 weken of het helpt om jouw klachten te verminderen. Zo niet, dan is een andere vorm wellicht beter voor jou. Wil je persoonlijk advies? Boek een 1-op-1 consult of kies voor het GRATIS kennismakingsgesprek.

  1. Magnesiumcitraat: deze vorm wordt goed opgenomen door het lichaam en is geschikt voor algemeen gebruik. Het kan helpen bij het ondersteunen van de spierfunctie, je stoelgang en het bevorderen van ontspanning.
  2. Magnesiumglycinaat: deze vorm heeft een hoge biologische beschikbaarheid en wordt goed verdragen. Het is ideaal voor diegenen die magnesium nodig hebben ter ondersteuning van de slaap en ontspanning.
  3. Magnesiummalaat: nuttig voor mensen die specifiek streven naar het ondersteunen van de energieproductie en het verminderen van spierpijn. Het speelt ook een rol bij het behoud van gezonde cellen.
  4. Magnesiumoxide: hoewel het een hogere dosis magnesium bevat, wordt het minder efficiënt opgenomen. Het kan een optie zijn voor diegenen die een milde laxerende werking wensen.
  5. Magnesiumsulfaat (epsomzout): voornamelijk gebruikt in badvorm voor externe toepassing, het kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van stress.

Ook interessant:

Nano magnesium: hierbij wordt nanotechnologie toegepast om magnesiumdeeltjes op nanoschaal te produceren. Deze vorm van magnesium wordt gepromoot vanwege de goede opname en biologische beschikbaarheid.

Magnesiumolie: dit wordt snel door je huid opgenomen. Binnen enkele minuten kun je al voordelen ervaren. Het helpt onder andere bij spierpijn, spierkrampen en vermoeidheid.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring