De voordelen van omega 3-vetzuren

Deel dit bericht op

Wetenschappelijk onderbouwd. In de wereld van gezondheid is dat geen overbodige luxe. De één zegt dit, de ander zegt dat. Wie of wat moet je geloven? Een website waar je niet hoeft te twijfelen over een goed onderbouwd verhaal is aHealthylife.nl, opgericht door Juglen Zwaan. Hij studeerde Voeding & Gezondheid aan de Open Universiteit én Nutrition Science gestudeerd aan Stanford University. Hij is kritisch, combineert moderne wetenschap met eeuwenoude kennis en onderbouwt zijn artikelen met de laatste wetenschappelijke inzichten. Zo heeft hij een mooi artikel over Omega 3-vetzuren en benoemd hij 17 wetenschappelijk bewezen voordelen. Benieuwd? Hier vind je een samenvatting. Het hele artikel vind je hier.

17 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van omega 3-vetzuren

 1. Depressie en angst: omega 3-vetzuren kunnen de symptomen van depressie en angst verminderen. Vooral EPA blijkt effectief te zijn in het bestrijden van depressie, vergelijkbaar met sommige antidepressiva.
 2. Ooggezondheid: het omega 3-vetzuur DHA is essentieel voor het netvlies van de ogen. Voldoende inname van omega 3 is gekoppeld aan een lager risico op maculadegeneratie, wat leidt tot verlies van gezichtsvermogen.
 3. Hersengezondheid bij kinderen: goede vetzuren zijn cruciaal voor de ontwikkeling van de hersenen bij kinderen. Een goede inname tijdens de zwangerschap en na de geboorte is gekoppeld aan hogere intelligentie, betere communicatie, en een lager risico op ontwikkelingsstoornissen.
 4. Hartgezondheid: het vermindert risicofactoren voor hart- en vaatziekten, waaronder triglyceriden, bloeddruk, HDL-cholesterol, bloedstolling en ontstekingen.
 5. ADHD-symptomen: omega 3-supplementen kunnen de symptomen van ADHD bij kinderen verminderen, waaronder hyperactiviteit en impulsiviteit.
 6. Metabool syndroom: verbetert insulineresistentie en vermindert ontstekingen bij mensen met metabool syndroom, waardoor het risico op hartziekten afneemt.
 7. Ontstekingsremmend: omega 3-vetzuren helpen chronische ontsteking verminderen, die geassocieerd wordt met veel chronische ziekten.
 8. Auto-immuunziekten: ze kunnen bescherming bieden tegen auto-immuunziekten, waaronder diabetes type 1, lupus, reumatoïde artritis, en meer.
 9. Psychische stoornissen: omega 3 kan de symptomen van psychiatrische stoornissen, zoals schizofrenie en bipolaire stoornis, verminderen.
 10. Leeftijdsgebonden geestelijke achteruitgang: kan de geestelijke achteruitgang bij veroudering vertragen en het risico op Alzheimer verminderen.
 11. Kankerpreventie: kan het risico op bepaalde kankers, waaronder dikke darm-, prostaat- en borstkanker, verlagen.
 12. Astma bij kinderen: het kan het risico op astma bij kinderen verminderen.
 13. Vet in de lever: vermindert vetophoping in de lever bij niet-alcoholische leververvetting.
 14. Bot- en gewrichtsgezondheid: ze verbeteren de botsterkte en verminderen gewrichtspijn, nuttig bij osteoporose en artritis.
 15. Menstruatiepijn: omega 3 vermindert de ernst van menstruatiepijn, soms effectiever dan ibuprofen.
 16. Slaap: het bevordert een betere slaapkwaliteit, vooral bij kinderen en volwassenen.
 17. Huidgezondheid: DHA is essentieel voor een gezonde huid. Omega 3 kan huidcellen beschermen tegen schade door de zon en voortijdige veroudering voorkomen.

Omega-3 vetzuren; waar zitten ze in?

Je vind omega 3 -vetzuren vooral in vette vis en zeewier:

 • Zalm
 • Sardines
 • Makreel
 • Haring
 • Kabeljauwlever
 • Zeewier
 • Dierlijke producten (*)

(*) Het overgrote meerderheid van het vis, vlees, zuivel en eieren in de moderne voedselindustrie is niet afkomstig van dieren die vrij buiten kunnen zwemmen, grazen of scharrelen. Deze dieren worden vaak opgesloten en gevoed met krachtvoer om de hoge productie te bevorderen, wat leidt tot een ongunstige verhouding tussen omega 3 en 6 vetzuren in de producten. Dan dragen zelfs dierlijke eiwitten niet bij aan een gezonde omega 3/6-balans. Het is daarom van groot belang om te letten op de herkomst van dierlijke producten om een evenwichtige inname van deze vetzuren te behouden.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring