Ziekte voorkomen en sneller genezen door een gezondere leefstijl

Deel dit bericht op

Het is een alarmerende trend: onze leefstijl is drastisch veranderd. En niet ten goede. We zijn steeds meer gaan zitten, eten ongezonder, slapen minder en het gebruik van alcohol neemt toe. Deze ongezonde leefgewoonten hebben een directe link met de groei van ziektes in onze samenleving.

Zo hebben volgens schattingen in Tergooi Medisch Centrum meer dan de helft van de patiënten een ziekte die verband houdt met een ongezonde leefstijl. Dermatoloog Alice Langeveld en verpleegkundig specialist cardiologie Jessica Fischer-de Wit vertellen er meer over:

De negatieve spiraal van een ongezonde leefstijl
Dermatoloog Alice Langeveld benadrukt de paradox die zich voordoet in de gezondheidszorg: ondanks de vooruitgang in medische behandelingen, worden ziekenhuizen niet leger, maar juist voller. Ziekten die verband houden met leefstijl worden steeds frequenter gediagnosticeerd, en dit gebeurt zelfs op steeds jongere leeftijden.

Jessica Fischer-de Wit, werkzaam als verpleegkundig specialist cardiologie, wijst op een verontrustende trend op haar afdeling: steeds meer jonge mensen worden getroffen door hartinfarcten, soms al op de leeftijd van 40 jaar. Vooral bij mensen met genetische aanleg voor hartklachten en rookgedrag neemt het risico op een hartinfarct exponentieel toe.

Leefstijl als sleutel tot preventie en genezing
In Tergooi Medisch Centrum wordt steeds meer nadruk gelegd op het belang van een gezonde leefstijl in gesprekken met patiënten. Jessica Fischer-de Wit legt uit dat deze gesprekken alleen worden gevoerd als de patiënt daar open voor staat, maar dat de meeste mensen hier positief tegenover staan. Vaak realiseren ze zich niet hoe groot de impact van alcoholgebruik op hun gezondheid kan zijn, of hoe cruciaal een goede nachtrust is. Door meer aandacht te schenken aan deze aspecten kunnen ziektes worden voorkomen, en dragen dergelijke aanpassingen ook bij aan een sneller herstel na medische ingrepen.

Een nationale én mondiale inspanning
Het besef van het belang van leefstijlverandering verspreidt zich niet alleen binnen Tergooi Medisch Centrum, maar ook op nationaal niveau. Het Integraal Zorg Akkoord (IZA) heeft vastgelegd dat vanaf 2025 elke arts het onderwerp leefstijl in het consult moet bespreken. Dit betekent dat iedereen die in de zorg werkt, deze kwestie zal aanpakken. Echter, het is ook een verantwoordelijkheid van de overheid om maatregelen te nemen, zoals een suikertaks en het goedkoper maken van groenten. Het uiteindelijke doel is het verminderen van ziektes en het bevorderen van een vitaal ouder worden.

Wil jij niet wachten tot 2025 en nu al aan de slag met je gezondheid in eigen handen nemen? Ontdek wat je zelf kunt doen om je weer topfit te voelen. Boek vandaag nog een afspraak bij LijfLoket.

 

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring