Do or don’t? Sporten op een lege maag (nuchter bewegen)

Deel dit bericht op

Sporten op lege maag, oftewel ‘nuchter bewegen’ is de laatste jaren steeds populairder geworden. Nuchter heeft in dit geval niks met alcohol te maken! Het  betekent sporten of bewegen zonder voorafgaand iets te eten. Volgens onderzoek heeft dit een aantal flinke voordelen. In dit artikel onderzoeken we de voordelen en geven we tips delen voor wie dit een interessante aanpak kan zijn.

Voordelen van nuchter bewegen

Vetverbranding

Eén van de meest gepromote voordelen van nuchter bewegen is de verbeterde vetverbranding. Wanneer je sport op een lege maag, is er minder glycogeen (opgeslagen koolhydraten) beschikbaar als energiebron. Het lichaam wordt dan gedwongen om opgeslagen vet te verbranden voor energie, wat kan leiden tot gewichtsverlies en een betere lichaamssamenstelling.

Insulinegevoeligheid

Nuchter bewegen kan de insulinegevoeligheid verbeteren, wat betekent dat je lichaam beter kan omgaan met de koolhydraten die je later op de dag consumeert. Dit kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel en het voorkomen van insulineresistentie.

Hormoonregulatie

Sommige onderzoeken suggereren dat nuchter bewegen kan leiden tot een verhoogde productie van groeihormoon en adrenaline. Deze hormonen kunnen de spiergroei en het herstel bevorderen.

Mentale helderheid: Voorstanders van nuchter bewegen beweren vaak dat het hen een gevoel van mentale helderheid en alertheid geeft. Het kan een rustige en vredige manier zijn om de dag te beginnen.

Tips voor nuchter bewegen

 • Begin rustig
  Als je nieuw bent in nuchter bewegen, begin dan rustig. Probeer eerst lichte oefeningen zoals wandelen of yoga om je lichaam eraan te laten wennen.
 • Sport in de ochtend, vóór je ontbijt
  In de ochtend heb je als het goed is al heel wat uurtjes niet gegeten. Ga eerst sporten en daarna ontbijten.
 • Kies voor krachttraining
  Vooral als je gewicht wilt verliezen is het slim om te kiezen voor krachttraining. Naast het verliezen van gewicht, bouw je spiermassa op en versterk je je botten.
 • Blijf gehydrateerd
  Drink water voor en tijdens je training om gehydrateerd te blijven, vooral omdat je geen maaltijd hebt gehad.
 • Eet gezond na het sporten
  Hoewel je ervoor kiest om op een lege maag te trainen, is het belangrijk om na de training een gezonde maaltijd te eten om je lichaam te voeden en te herstellen.
 • Luister naar je lichaam
  Nuchter bewegen is niet voor iedereen meteen geschikt. Als je je duizelig, zwak of onwel voelt, stop dan met de training en probeer op een ander moment te sporten of eet een lichte snack.

Conclusie

Nuchter bewegen kan veel opleveren, zoals verbeterde vetverbranding, insulinegevoeligheid en hormoonregulatie. Het is wel belangrijk dat het bij jou past. Luister altijd naar je lichaam en kies een sport die het beste bij je past, of dat nu op een lege maag is of niet.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring