Een gezonde omega-3 : omega-6 balans. Meten in weten.

Deel dit bericht op

Je hebt er misschien al wel iets over gehoord of gelezen: visolie. Het is inmiddels een veelgebruikt voedingssupplement geworden. Dat komt omdat het essentiële omega-3 vetzuren bevat. We noemen deze vetzuren essentieel, omdat ons lijf ze niet zelfstandig aan kan maken. Maar hoe weet je nu of je visolie nodig hebt? En hoe kun je dit testen? Dat leggen we in dit artikel uit.

Waarom zijn omega-3 én omega-6 vetzuren belangrijk voor je gezondheid?

Omega-3 en omega-6 vetzuren zijn onmisbaar voor ons lichaam, maar ons lichaam kan ze niet zelf produceren. We moeten ze via onze voeding binnenkrijgen. Ze spelen een ontzettend belangrijke rol in verschillende lichaamsfuncties. Omega-3 vetzuren, zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), zijn overvloedig aanwezig in vette vissoorten. Omega-6 vetzuren zijn daarentegen vooral te vinden in voedingsmiddelen zoals vlees en plantaardige oliën.

Het belang van balans

In een ideale wereld zou de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren ongeveer 3:1 moeten zijn voor optimale gezonde celmembranen. Deze balans is nodig om onze cellen te beschermen tegen oxidatieve stress, die optreedt wanneer het niveau van antioxidanten in ons lichaam te laag is. Ons moderne dieet heeft echter de neiging deze verhouding ernstig te verstoren, met verhoudingen die kunnen oplopen tot wel 25:1 voor degenen die geen omega-3 supplementen nemen.

Waarom testen?

Een evenwichtige verhouding omega-3 en omega-6 is belangrijk voor de normale werking van de hersenen, het hart, het immuunsysteem en de cellen. Maar hoe weet je nu of je in balans bent? Door een test te doen weet jij wat jouw balans is. En in welke verhouding je de laatste 4 maanden voeding hebt binnengekregen. Dit kan eenvoudig met een bloedtest. Je rode bloedcellen worden in een laboratorium geanalyseerd en jij krijgt al snel de uitslag.

Zou jij wel zo’n test willen doen? Neem contact op en we bespreken de mogelijkheden.

Hoe herstel je de balans?

Dat kan op twee manieren. De eerste is de inname van omega-3 bronnen verhogen en de inname van producten rijk aan omega-6 verlagen. Er zijn ook redenen te bedenken waarom je het (tijdelijk) aan wilt vullen met een supplement, bijvoorbeeld:

  • Je eet nooit vis, bijvoorbeeld omdat je het niet lust of omdat het erg duur is
  • Je vind het lastig om de inname van omega-6 te verlagen.
  • Je hebt klachten en wilt er zeker van zijn dat je voldoende omega-3 binnenkrijgt.

Hier lees je meer over verschillende visolie supplementen.

Een gezond lijf

Zorgen voor een gezond evenwicht tussen omega-3 en omega-6 verhouding is een belangrijk onderdeel van een gezond lijf.  Het optimaliseert de werking van je hersenen, beschermt je hart, versterkt je immuunsysteem en houdt je cellen in topconditie. Met een test ontdek je hoe jouw balans wat in de afgelopen vier maanden. Ben je uit balans? Dan kun je kiezen voor leefstijlaanpassingen en eventueel een supplement.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring