Ook kinderen hebben steeds vaker diabetes

Deel dit bericht op

Kinderen krijgen steeds vaker diabetes type 2 en experts slaan alarm. Diabetes type 2, voorheen bekend als ‘ouderdomssuikerziekte’, wordt geassocieerd met een ongezonde levensstijl en overgewicht. Het Diabetes Fonds schat dat enkele honderden kinderen momenteel aan diabetes type 2 lijden.

Deze trend is vergelijkbaar met de situatie in de Verenigde Staten, waar 85 procent van de kinderen met ernstig overgewicht nu diabetes type 2 heeft. Kinderartsen in Nederland zien een stijgend aantal kinderen met overgewicht, wat kan leiden tot diabetes type 2 op latere leeftijd. Dt kan ernstige gevolgen hebben zoals aandoeningen aan de nieren, ogen en lever.

Deze ontwikkelingen hebben geleid tot een oproep van het Diabetes Fonds en kinderartsen aan de politiek om maatregelen te nemen. Ze pleiten voor beleid dat gezond leven bevordert, zoals het invoeren van een suikertaks op alcoholvrije dranken en het verlagen van de btw op groente en fruit. Hiermee hopen ze een gezonde levensstijl te stimuleren, omdat de omgeving momenteel veel verleidingen tot ongezonde keuzes bevat.

Kinderartsen benadrukken dat diabetes type 2 bij kinderen ernstige gevolgen heeft, en het Diabetes Fonds waarschuwt voor een ‘diabetes-tsunami’ als er niet snel maatregelen worden genomen. Ze benadrukken dat het creëren van een gezondere omgeving niet alleen van belang is voor kinderen maar voor de gehele bevolking, aangezien diabetes type 2 al een groot probleem in Nederland is met 1,1 miljoen gediagnosticeerde gevallen en nog eens 1,1 miljoen mensen in de voorfase van de ziekte.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring