Het ketogene dieet en intermittend fasting: daarom werkt het

Deel dit bericht op

Met een overvloed aan producten en programma’s die beweren dat je gaat afvallen, ontstaat verwarring bij mensen die op zoek zijn naar betrouwbare kennis. Voedingswetenschapper Joyce Patterson doorprikt enkele dieetmythes en benadrukt dat populaire diëten vaak gebaseerd zijn op beperkt wetenschappelijk bewijs.

In haar boek “Think Like A Dietitian” onthult ze dat slechts twee diëten, het ketogene dieet en intermittent fasting, uitgebreid zijn onderzocht. Hoewel het ketodieet op korte termijn gewichtsverlies bevordert, ontbreekt het aan langdurig bewijs voor de veiligheid. Patterson benadrukt dat restrictieve diëten moeilijk vol te houden zijn en dat onderzoek aantoont dat er weinig verschil is tussen diverse diëten op lange termijn.

De wetenschapper pleit voor balans en variatie, waarbij ze de 80/20-regel introduceert. Deze regel houdt in dat mensen zich 80% van de tijd aan een gezond dieet houden en zich geen zorgen maken over de overige 20%. Patterson benadrukt dat perfectie niet alleen onhaalbaar is, maar ook onnodig. Ze concludeert dat een gezond dieet flexibel kan zijn, met ruimte voor genieten, maar waarschuwt dat herhaalde ongezonde keuzes de kans op bepaalde ziekten vergroten.

Deel dit bericht op

© 2023 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring