Toename burn-outklachten: werkstress treft 1,6 miljoen werkenden

Deel dit bericht op

Uit recente cijfers van onderzoeksbureau TNO, zoals gerapporteerd door De Telegraaf, blijkt dat de druk en stress op de werkvloer toenemen, waarbij één op de vijf werknemers met burn-outklachten kampt. Het aantal werkenden dat deze klachten ervaart, is het afgelopen jaar gestegen van 1,3 naar 1,6 miljoen.

Het herstellen van een burn-out vergt gemiddeld 288 dagen, zo blijkt uit het onderzoek. In Nederland resulteerde dit in 11 miljoen verzuimdagen, volgens TNO.

Het onderzoek wijst uit dat veel werkenden te maken hebben met stress op het werk. Een derde van hen voelt zich onder druk gezet om aan hoge eisen te voldoen, terwijl 26 procent betrokken is bij conflicten met leidinggevenden of collega’s. Bijna de helft van de werknemers (48 procent) geeft aan meer regie te willen hebben over hun werk.

Hoewel arbodiensten aangeven dat burn-outklachten niet uitsluitend werkgerelateerd zijn, erkennen ze dat ook privésituaties, zoals ziekte van kinderen of financiële problemen, een rol kunnen spelen.

Erwin Wolters, de directeur van de Nederlandse arbodienstenkoepel OVAL, benadrukt de noodzaak van preventie. Hij roept op tot vroege gesprekken met werknemers en suggereert dat de overheid bedrijven fiscaal moet belonen voor investeringen in preventie.

Wolters pleit ook voor afspraken tussen werkgevers en werknemers over het niet bereikbaar zijn buiten werktijden om zo prikkels en stress te verminderen. Hij waarschuwt dat zonder actie in 2030 één op de drie Nederlanders uitgeblust op de bank kan zitten.

Esther Ouwehand, partijleider van de Partij voor de Dieren, deelt haar persoonlijke ervaring met een burn-out en benadrukt dat het essentieel is om te herstellen van de opgebouwde roofbouw op het lichaam.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring