Vette vis is gezond

Eet jij regelmatig vis? Zo niet, dan wordt het hoog tijd. Waarom? Omdat het echt heel goed is voor je gezondheid. Vis is  ook de beste bron van omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren; dat betekent dat we ze nodig hebben voor een gezond lijf, maar niet zelf aan kunnen maken. We moeten deze vetzuren dus binnenkrijgen via onze voeding.

Er zijn ook nog andere bronnen van omega-3: vlees, melk en eieren van dieren die hebben gezwommen, gevlogen en gerend en voeding uit de natuur gegeten hebben. Dit is dus niet het vlees dat je bij de supermarkt koopt. Om voldoende omega-3 vetzuren binnen te krijgen via je voeding is het belangrijk om elke week een aantal keer vette vis te eten. Denk aan sardines, haring en ansjovis.

Voldoende omega-3 vetzuren in je voeding draagt bij aan:
💚 Een mooie huid
💚 Gezonde hormoonbalans
💚 Vruchtbaarheid
💚 Minder ontstekingen

 

Welke vis is gezond om te eten?

  1. Zalm: zalm is een gezonde keuze. Wilde zalm heeft wel de voorkeur boven kweekzalm vanwege zijn hogere gehalte aan omega-3-vetzuren, met name EPA en DHA. Deze vetzuren zijn gunstig voor het hart en de hersenfunctie. Zalm bevat ook astaxanthine, een krachtige antioxidant.
  2. Makreel: rijk aan omega-3’s en vitamine D. Het regelmatig eten van makreel kan bijdragen aan een gezond immuunsysteem.
  3. Haring: bevat veel omega-3-vetzuren en is tevens een goede bron van vitamine B12, belangrijk voor het zenuwstelsel.
  4. Sardines: kleinere vissoorten zoals sardines en ansjovis zijn niet alleen vetrijk maar ook een uitstekende keuze vanwege hun lagere kwikgehalte. Ze bevatten bovendien calcium en vitamine D.
  5. Ansjovis: rijk aan omega-3-vetzuren en voegt een smaakvolle toets toe aan verschillende gerechten. Door hun kleinere formaat hebben ze minder kans om schadelijke stoffen op te hopen.
  6. Kabeljauwlever: oewel kabeljauwlever minder vet is dan sommige andere vette vis, is het een uitstekende bron van vitamine D en omega-3-vetzuren. Het kan een gezonde aanvulling zijn op het dieet.

Waarom kleinere visjes gezonder kunnen zijn:

Kleine vissoorten, zoals sardines en ansjovis, hebben vaak de voorkeur omdat ze minder lang in de voedselketen staan. Hierdoor hebben ze minder tijd om giftige stoffen zoals kwik op te hopen. Door hun kleinere formaat hebben ze ook kortere levenscycli, wat gunstig is voor het beperken van de opname van verontreinigingen.

Het eten van kleinere vissoorten kan daarom een gezonde keuze zijn, met de voordelen van omega-3-vetzuren zonder de zorgen over potentieel schadelijke stoffen. Het blijft echter belangrijk om een gevarieerd dieet te behouden en verschillende soorten vis op te nemen om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.

Welke vis mag je elke dag eten?

Het eten van vis is een supergoede manier om belangrijke voedingsstoffen binnen te krijgen, maar het is belangrijk om variatie aan te brengen. Terwijl vette vis enkele keren per week gunstig is, zijn ook magere vissoorten zoals kabeljauw en schol een gezonde keuze. Door verschillende vissoorten af te wisselen, krijg verschillende voedingsstoffen binnen en minimaliseer je blootstelling aan mogelijke verontreinigingen.

Wat is gezonder: vlees of vis?

Over het algemeen wordt vis beschouwd als een gezondere eiwitbron dan rood vlees. Vis bevat minder verzadigde vetten en kan een gunstig effect hebben op de gezondheid van het hart vanwege de omega-3-vetzuren. Het regelmatig vervangen van vlees door vis in je maaltijden kan een positieve invloed hebben op je algehele gezondheid.

Welke vis is goed om af te vallen?

Vis is onmisbaar als je gezond wil eten en af wilt vallen. Ben niet bang voor ‘vette’ vis; de omega-3 vetzuren uit deze vis helpen je om jouw ideale gewicht te bereiken. De eiwitten uit vis helpen bij het behouden van spiermassa en het gevoel van verzadiging bevorderen.

Meer info over afvallen lees je op de pagina Afvallen zonder dieet

Waarom is vette vis gezond?

Vette vis, zoals zalm en makreel, is bijzonder gezond vanwege het hoge gehalte aan omega-3-vetzuren. Deze vetten hebben gunstige effecten op het hart, de hersenfunctie en ontstekingsprocessen in het lichaam. Het is echter belangrijk om op te merken dat het eten van kleinere vissoorten, zoals sardines en ansjovis, gunstig kan zijn vanwege hun lagere kwikgehalte en kortere levenscyclus. Zo heb je de voordelen van vette vis, zonder je zorgen te maken over potentieel schadelijke stoffen.

Hoevaak eet jij vette vis?

Niet zo vaak of nooit? De is de kans groot dat je te weinig omega-3 binnenkrijgt. Een visolie supplement is dan aan te raden. Lees ook eens het artikel Is visolie goed voor je?

Conslusie

Regelmatig vette vis eten heeft heel veel voordelen. Variatie is daarbij belangrijk, met de nadruk op vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring, die rijk zijn aan omega-3-vetzuren en belangrijke voedingsstoffen. Afwisseling met magere vissoorten, zoals kabeljauw en schol, zorgt voor een mooie variatie en goede inname van eiwitten.

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring