Is visolie goed voor je?

Je leest er steeds vaker over; visolie. Een supplement dat veel aandacht krijgt, omdat het zo gezond voor je zou zijn. Het is een olie afkomstig van vette vissoorten zoals zalm, makreel en haring. Het vette drankje staat al langere tijd in de schijnwerpers. Maar is visolie werkelijk zo goed voor je als men beweert? In dit artikel duiken we dieper in de wereld van visolie en onderzoeken we of dit supplement een waardevolle aanvulling is op een gezond dieet.

Waarom visolie slikken?

De supplementen business is BIG business. En het verdienen van geld, lijkt soms voorrang te krijgen op het verbeteren van onze gezondheid. Het is dan ook belangrijk komt te weten dat een visolie supplement geen noodzaak is. Door regelmatig vette vis te eten zoals haring, makreel, sardines en ansjovis, zorg je er al voor dat je voldoende omega-3 vetzuren binnenkrijgt.

Omega-3 vetzuren

Vette vis én visolie bevatten veel omega-3-vetzuren die het bevat. Deze essentiële vetzuren, zoals EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur), spelen ontzettend belangrijke rollen in verschillende lichaamsfuncties. Het zijn zogenaamde “goede vetten” en die zijn betrokken bij het bevorderen van een gezond hart, het ondersteunen van de hersenfunctie, en het verminderen van ontstekingen.

Omega-3 en omega-6 een gezonde balans

Zowel omega-3 als omega-6 vetzuren zijn een essentieel onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Terwijl omega-3 vetzuren bekend staan om hun ontstekingsremmende eigenschappen en gunstig zijn voor het hart, kunnen omega-6 vetzuren juist ontstekingen bevorderen.
Het gaat om de juiste balans tussen omega-3 en omega-6

Visolie; wat doet het?

Visolie zit dus bomvol omega-3 vetzuren zoals EPA en DHA. Een gezonde hoeveelheid omega-3 in je lijf zorgt voor allerlei gezondheidsvoordelen: het heeft een positief effecten op het hart en de bloedvaten, waardoor ze gunstig kunnen zijn voor het handhaven van een gezond cholesterolgehalte en het verminderen van ontstekingen. Ook wordt visolie geassocieerd met verbeterde hersenfunctie en kan het de stemming en concentratie bevorderen. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ook gunstig zijn bij aandoeningen zoals artritis.

Waar is visolie goed voor?

Een mooie balans tussen omega-3 en omega-6 vetzuren is superbelangrijk. Zo ondersteunt het een gezond immuunsysteem en zorgt het ervoor dat ontstekingen goed geremd kunnen worden. Dat is bijvoorbeeld belangrijk bij aandoeningen zoals eczeem en artritis.

Veel westerse eetpatronen zijn rijk aan omega-6. Viosolie helpt om de balans te herstellen. Als je in balans bent, vermindert het risico op chronische ontstekingsziekten meteen aanzienlijk.

Wanneer visolie innemen?

Het wordt over het algemeen aanbevolen om visolie tijdens de maaltijd in te nemen, bij voorkeur samen met voedingsmiddelen die vet bevatten. Dit verbetert de opname van de vetoplosbare omega-3 vetzuren in visolie.

Welke visolie is goed?

Er zijn veel (goede en minder goede) soorten visolie te koop. Het is daarom altijd belangrijk om de ingrediënten te controleren en te kijken naar de hoeveelheden EPA en DHA. Wil je er zeker van zijn dat je een goede visolie neemt? Neem dan even contact met mij op.

 

Visolie als je zwanger bent of een kinderwens hebt

Als je zwanger bent óf zwanger wilt worden, is jouw omega-3 : omega 6 balans ook ontzettend belangrijk.

Een gebalanceerde inname van omega-3 en omega-6 vetzuren speelt een cruciale rol bij zowel vruchtbaarheid als zwangerschap. Omega-3 vetzuren, met name DHA, zijn essentieel voor de ontwikkeling van de foetale hersenen en ogen. Tijdens de zwangerschap kan een gezonde omega-3 : omega-6-balans bijdragen aan een normale groei en ontwikkeling van de baby. Visolie bij zwangerschap kan dus een goede keuze wanneer je geen of te weinig vette vis eet of veel omega-6 binnenkrijgt.

Uit balans?

Een onbalans in de verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren komt vaak voor in moderne diëten. Dit kan de vruchtbaarheid beïnvloeden! Het advies aan stellen die zwanger willen worden luidt dan ook regelmatig om de inname van omega-3 vetzuren te verhogen en de balans met omega-6 te herstellen.

Willen jullie zwanger worden en zijn jullie benieuwd of de balans klopt? Of ben je zwanger er wil je een hoogwaardig visolie supplement nemen? Maak een afspraak voor een consult of plan een gratis kennismakingsgesprek in.

Plan een consult of kennismakingsgesprek

Ben ik in of uit balans?

Wil je weten hoe het zit met jouw balans? Krijg je voldoende omega-3 binnen of heeft omega-6 de overhand? Met een simpele bloedtest kun je dit inzien. Wil je meer weten? Neem contact met mij op of plan een GRATIS kennismakingsgesprek in.

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring