Plantaardige melk: is het een goed alternatief voor koemelk?

Deel dit bericht op

Van wentelteefjes tot pannenkoeken en van een glas melk tot cappuccino; melk hoort erbij. Tegenwoordig wordt steeds vaker gekozen voor plantaardige melk in plaats van koemelk. Is dat een goed idee of kun je het beter laten staan?

Voor dit antwoord nemen we als uitgangspunt: onbewerkte voeding is het allergezondst.

šŸ® Koemelk uit de supermarkt
Koemelk uit de supermarkt is een bewerkt product, omdat melk wordt gepasteuriseerd. Door het verhitten worden hittegevoelig vitamines en bepaalde enzymen vernietigd. Zo ook het enzym lactase, dat de lactose uit melk helpt afbreken.

šŸ„›Plantaardige melk
Een plant kan niet gemolken worden šŸ˜†, dus ook plantaardige melk is een bewerkt product. Hoe gezond of ongezond het is, is sterk afhankelijk van het merk. Wil je weten welke melk de voorkeur heeft? Kijk dan naar de ingrediĆ«ntenlijst.

Sojamelk van Alpro bevat bijvoorbeeld behoorlijk wat ingrediƫnten: water, gepelde SOJABONEN (8%), suiker, calciumcarbonaat, zuurteregelaar (kaliumfosfaten), aroma, zeezout, stabilisator (gellangom).

Maar Natrue Oat drink slecht 2: water en haver.

De vraag is; kunnen we ook kiezen voor een onbewerkte melk? Ja, dat kan! Wil je een puur en gezond product, kies dan voor rauwe melk. Dat komt rechtstreeks van de koe. Het bevat veel meer vitaminen en mineralen en meer omega-3 dan gepasteuriseerde melk. Extra voordeel; rauwe melk is ook een goede keus als je lactose gevoelig bent. Er zit namelijk lactase in; dit is een enzym dat helpt om lactose af te breken (dit ontbreekt bij gepasteuriseerde melk).

Welke melk je kiest is afhankelijk van wat jij belangrijk vindt. Ga je voor gezond? Kijk dan bij plantaardige melk altijd naar de ingrediƫnten of kies eens voor rauwe melk.

Deel dit bericht op

Ā© 2023 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring