Maatschappelijk akkoord voor 0% btw op groenten en fruit

Deel dit bericht op

Op Nationale Groente- en Fruitdag hebben verschillende supermarkten, gezondheidsexperts, retailorganisaties, maatschappelijke groepen en politieke partijen een gezamenlijk maatschappelijk akkoord getekend om 0% btw op groenten en fruit te ondersteunen.

Dit initiatief, geleid door Tom Oostrom van de Alliantie Voeding voor de Gezonde Generatie en Cathy van Beek van GroentenFruit Huis, roept het komende kabinet op om de btw op groenten en fruit tegen uiterlijk 1 januari 2025 te verlagen tot 0%. Het doel is om gezonde voedingskeuzes te bevorderen en bij te dragen aan de gezondheid van de Nederlandse bevolking, vooral in het licht van de toenemende zorgen over overgewicht en de daarmee samenhangende chronische ziekten.

Een verontrustend feit is dat ongezond voedsel vaak goedkoper is dan gezonde alternatieven. Dit prijsverschil heeft geleid tot een situatie waarin veel mensen met een beperkt budget eerder geneigd zijn om ongezonde voedingsmiddelen te kopen, wat op de lange termijn kan bijdragen aan gezondheidsproblemen. Door de btw op groenten en fruit te schrappen, wordt gezonde voeding toegankelijker voor iedereen, wat kan bijdragen aan een gezondere samenleving op de korte en lange termijn.

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat een op de zes mensen die graag gezonder willen eten, zich dit niet kan veroorloven. Ongeveer 17% van degenen die gezonder willen eten geeft aan dat ze niet genoeg financiële middelen hebben om gezonde voedingsmiddelen te kopen. Daarnaast laat het onderzoek zien dat 46% van de ondervraagden zich door anderen laat overhalen om ongezond voedsel te eten, terwijl 39% moeite heeft met het laten staan van ongezonde voeding.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring