Leptineresistentie; weet jij wat het is?

Deel dit bericht op

“Ik heb de hele dag trek…”

Herkenbaar?

We denken vaak dat ‘verzadigd zijn’ betekent dat onze maag vol zit.

Lijkt logisch, maar het is veel complexer dan dat. Verzadiging en trek worden gereguleerd door hormonen en signalen die ons vertellen wanneer we moeten beginnen met eten én wanneer we moeten stoppen.

De belangrijkste hormonen in dit proces zijn leptine en ghreline.

Leptine is een hormoon dat vooral wordt geproduceerd in ons vetweefsel. Wanneer we voldoende leptine in onze bloedbaan hebben, is dit voor onze hersenen een teken dat er genoeg energie aanwezig is en dat we kunnen stoppen met eten.

Ghreline wordt juist door een lege maag afgescheiden en is daarmee een soort ‘hongerhormoon.’ Het geeft een signaal af aan de hersenen om de eetlust op te wekken.

Leptine en ghreline vertellen ons dus wanneer we honger hebben en wanneer we genoeg hebben gegeten. So far so good.

Maar wat gebeurt er als je veel vetweefsel hebt? Dan wordt er continu veel leptine aangemaakt. Zoveel zelfs, dat het signaal naar de hersenen verstoord raakt. Onze hersenen luisteren niet meer en geven dus niet door wanneer we moeten stoppen met eten. Dit noemen we leptineresistentie.

Dit proces kan er voor zorgen dat veel vetweefsel zorgt voor veel trek. En wanneer je probeert vet te verliezen is dit ontzettend lastig. Gelukkig is er wel wat aan te doen! Heb jij continu trek en wil je afvallen? Ik help je graag.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring