3 kenmerken van laaggradige ontsteking

Deel dit bericht op

Heb je weleens gehoord van een laaggradige ontsteking? Hiermee wordt bedoeld: een langdurige ontsteking in je lichaam. Dit is anders dan een acute ontsteking die je bijvoorbeeld hebt bij een wondje of een infectie. Het is een langdurige, sluimerende ontsteking die geen duidelijke symptomen vertoont. Omdat het onopgemerkt blijft, kan het geleidelijk schade aanrichten in ons lichaam en bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende gezondheidsproblemen.

Heeft je tandarts weleens gezegd dat je ontstoken tandvlees hebt, terwijl je daar niks van hebt gemerkt? Dit is een voorbeeld van een laaggradige ontsteking. Het kan in je mond voorkomen, maar dus ook in de rest van je lichaam. En dat terwijl je het zelf vaak niet doorhebt. We bespreken 3 oorzaken.

Endotoxinen

Barrières zoals de darmen, huid en longen beschermen ons lichaam tegen schadelijke stoffen. Als deze barrières verzwakt zijn, kunnen giftige stoffen genaamd endotoxinen in ons vetweefsel terechtkomen. Dit kan leiden tot een laaggradige ontsteking, die chronisch en onopgemerkt blijft. Een laaggradige ontsteking kan op de lange termijn schadelijk zijn voor de gezondheid en bijdragen aan chronische ziekten.

Leefstijl

Verschillende factoren die te maken hebben met onze levensstijl kunnen laaggradige ontstekingen veroorzaken. Denk hierbij aan de kwaliteit van je voeding, gebrek aan lichaamsbeweging, milieuvervuiling, langdurige stress en onvoldoende slaap. Hoewel deze factoren het immuunsysteem slechts licht activeren, blijft de ontsteking aanwezig zonder dat er een volledige immuunreactie plaatsvindt. Na verloop van tijd kan dit leiden tot chronische ziekten.

Voeding

Zelfs het eten van voedsel veroorzaakt vaak een ontstekingsreactie in je lichaam. Dit staat bekend als de postprandiale inflammatoire respons. Het wordt getriggerd door receptoren die reageren op onbekende voedingsmiddelen en een bepaalde calorie-inname. Doordat ons voedselpatroon is veranderd en we vaker eten, worden er meer onbekende voedingsmiddelen geconsumeerd en vindt er een langdurige ontstekingsreactie plaats.

Conclusie

Het gevaar van een laaggradige ontsteking is dat het op de lange termijn schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Het kan bijdragen aan de ontwikkeling van verschillende chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, auto-immuunziekten en zelfs bepaalde vormen van kanker.

Om het risico op laaggradige ontstekingen te verminderen, is het belangrijk om onze barrières te ondersteunen en te versterken. Dit kunnen we doen door een gezonde levensstijl te hanteren, waaronder een gebalanceerd dieet met veel verse groenten en fruit, regelmatige lichaamsbeweging, voldoende slaap en het verminderen van stress. Deze maatregelen kunnen helpen om de barrièrefunctie van ons lichaam te verbeteren en ontstekingen te verminderen.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring