Magnesium

Magnesium is een mineraal dat van nature in voedsel voorkomt en dat ons lichaam nodig heeft om goed te functioneren. Het speelt een belangrijke rol bij veel processen in ons lichaam, zoals het helpen van onze spieren om te bewegen, het reguleren van onze hartslag en het ondersteunen van een gezond immuunsysteem. We kunnen magnesium binnenkrijgen door het eten van voedingsmiddelen zoals noten, zaden, bladgroenten en volle granen, of door het nemen van supplementen als onze inname via voeding niet voldoende is. Veel mensen krijgen niet genoeg magnesium binnen door bijvoorbeeld eenzijdig eten, stress, arme bodems en problemen met de spijsvertering.

Waarom is magnesium belangrijk?

 • Magnesium is belangrijk voor een normale spierwerking
 • Speelt een rol bij het behouden van soepele spieren
 • Ondersteunt de normale werking van het zenuwstelsel
 • Draagt bij aan de instandhouding van sterke botten
 • Draagt bij aan het behoud van een sterk gebit
 • Draagt bij aan het proces van celvernieuwing
 • Helpt bij het handhaven van een goede elektrolytenbalans
 • Goed voor de leerprestatie en een normaal concentratievermogen
 • Draagt bij aan een heldere geest
 • Helpt bij vermoeidheid

Magnesiumrijke voedingsmiddelen in mg/100 gram

De mooiste bronnen van magnesium zijn natuurlijk: pure voedingsmiddelen. Het is helaas zo dat de hoeveelheid magnesium in onze voeding flink is gedaald sinds 1940. Er zit gemiddeld ruim 20% minder magnesium in alledaagse producten zoals groenten, fruit, vlees en kaas. De oorzaak is de uitputting van de bodem.

Lees ook: In welke voeding zit het meeste magnesium?

De verschillende vormen van magnesium

Er zijn verschillende soorten magnesium.

Deze zijn allemaal als supplement verkrijgbaar. Wanneer je klachten ervaart die wijzen op een magnesiumtekort, kun je kiezen voor een supplement.

Tip: test  ongeveer 2 weken of jouw klachten te verminderen. Zo niet, dan is een andere vorm wellicht beter voor jou. Wil je persoonlijk advies? Boek een 1-op-1 consult of kies voor het GRATIS kennismakingsgesprek.

 1. Magnesiumcitraat: deze vorm wordt goed opgenomen door het lichaam en is geschikt voor algemeen gebruik. Het kan helpen bij het ondersteunen van de spierfunctie, je stoelgang en het bevorderen van ontspanning.
 2. Magnesiumglycinaat: deze vorm heeft een hoge biologische beschikbaarheid en wordt goed verdragen. Het is ideaal voor diegenen die magnesium nodig hebben ter ondersteuning van de slaap en ontspanning.
 3. Magnesiummalaat: voor ondersteunen van de energieproductie en het verminderen van spierpijn. Het is ook belangrijk voor gezonde cellen.
 4. Magnesiumoxide: hoewel het een hogere dosis magnesium bevat, wordt het minder goed opgenomen. Het kan een optie zijn als je een milde laxerende werking wenst.
 5. Magnesiumsulfaat (epsomzout): voornamelijk gebruikt in badvorm voor externe toepassing, het kan helpen bij het ontspannen van spieren en het verminderen van stress.

Ook interessant:

Nano magnesium: hierbij wordt nanotechnologie toegepast om magnesiumdeeltjes op nanoschaal te produceren. Deze vorm van magnesium wordt gepromoot vanwege de goede opname (het wordt direct opgenomen door je mondslijmvlies) en biologische beschikbaarheid.

Magnesiumolie: dit wordt snel door je huid opgenomen. Binnen enkele minuten kun je al voordelen ervaren. Het helpt onder andere bij spierpijn, spierkrampen en vermoeidheid.

 

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring