Voedingsadvies voor mensen met hart- en vaatziekten: nieuwe richtlijnen

Deel dit bericht op

De Gezondheidsraad heeft nieuwe richtlijnen voor goede voeding voor mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose uitgebracht.

De belangrijkste punten zijn:

  1. Meer visconsumptie: de Gezondheidsraad beveelt aan dat mensen met hart- en vaatziekten wekelijks 1 tot 2 porties vis eten, zonder onderscheid te maken tussen vette en magere vis. Dit wijkt af van de algemene richtlijn van 1 keer per week vis, bij voorkeur vette vis.
  2. Plantensterolen en -stanolen: het gebruik van producten verrijkt met plantensterolen of -stanolen, zoals bepaalde margarines en zuivelproducten, kan worden overwogen om het LDL-cholesterolgehalte te verlagen. Deze producten kunnen een LDL-cholesterolreductie van 7-11 procent opleveren.
  3. Geen aanbeveling voor supplementen: de Gezondheidsraad doet geen aanbeveling voor supplementen met monacoline K uit rodegistrijst voor het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte. Visoliesupplementen met doseringen vergelijkbaar met 2 porties vis per week lijken waarschijnlijk geen gezondheidswinst op te leveren.Over hoger gedoseerde visoliesupplementen kan de Gezondheidsraad geen aanbeveling doen omdat het beschikbare onderzoek geen eenduidig resultaat oplevert.
  4. Geen specifieke aanpassingen voor andere voedingsmiddelen: Afgezien van vis zijn er geen specifieke aanpassingen nodig voor andere voedingsmiddelen en dranken volgens de richtlijnen uit 2015.
  5. Gewichtsreductie: voor mensen met overgewicht of obesitas als gevolg van atherosclerotische hart- en vaatziekten, wordt aanbevolen om te streven naar gewichtsreductie van ten minste 5 procent.

Deze richtlijnen zijn bedoeld als basis voor voorlichting aan mensen met hart- en vaatziekten door atherosclerose. Ze zijn specifiek gericht op de meest voorkomende vorm van hart- en vaatziekten in Nederland en opgesteld door de Gezondheidsraad.

Wil je weten hoe gezond jouw cellen zijn?

Hoe weet je of je voldoende vis eet? Dan is eenvoudig aan te tonen met een bloedtest. De test meet de balans tussen omega-3 (uit vette vis) en omega-6. Wil je hier meer informatie over? Stuur een berichtje via het contactformulier!

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring