Vetzuren en prostaglandines; dit is het verband

Deel dit bericht op

Je hebt er misschien nog nooit van gehoord, maar ze spelen een ontzettend belangrijke rol in onze gezondheid: prostaglandines. Het zijn ‘ bioactieve moleculen’ en afgeleid van omega 6 (zoals in zonnebloemolie) en omega 3 (zoals in vette vis) vetzuren. Je leest er alles over in het artikel: Prostaglandines; wat zijn het en waarom heb je ze (niet) nodig.

De gezondheid van prostaglandines is sterk afhankelijk van de balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren. Een verstoorde verhouding is een veelvoorkomend bijproduct van het Westerse eetpatroon. En deze verstoorde verhouding wordt geassocieerd met talloze chronische ziekten.

Recente bevindingen suggereren dat meer dan 99% van de mensen een verstoord evenwicht tussen omega 3 en 6 heeft, met een verontrustende overconsumptie van omega 6 vetzuren (15-20 keer meer dan omega 3). De ideale verhouding wordt gesteld op maximaal 2-4 keer meer omega 6 dan omega 3, met potentiële voordelen zoals een significante afname van sterfte door ontstekingen, vermindering van de ernst van chronische ontstekingen, en een aanzienlijke daling van het risico op (auto-immuun)ontstekingen.

De Oplossing: Een Simpele Keuze voor Gezondheid

Het antwoord op het herstellen van deze balans is op papier niet moeilijk: verhoog de inname van omega 3 vetzuren en verminder de consumptie van omega 6 vetzuren. Dit zorgt voor een verbetering van de algehele gezondheid.

Lees ook het artikel: De belangrijke balans tussen omega 3 en omega 6 vetzuren 

Factoren die de omzetting remmen

Helaas zijn er in het moderne leven verschillende factoren die de omzetting van omega 6 en omega 3 vetzuren naar prostaglandines kunnen belemmeren. Factoren zoals:

  • Transvetten in voeding
  • Tekorten aan essentiële voedingsstoffen
  • Stress
  • Een onbalans tussen omega 6 en 3
  • Overmatige consumptie van verzadigd vet
  • Arachidonzuur
  • Suikers
  • Alcohol
  • Ontstekingen
  • Virale belasting
  • Ouderdom
  • Bloedsuikerspiegelschommelingen
  • Insulineresistentie
  • Diabetes
  • Medicijngebruik

Veel mensen ondervinden hierdoor een verminderde omzetting naar prostaglandines type 1 en 2, met mogelijke negatieve gevolgen voor de gezondheid. Om deze reden nemen steeds meer mensen het heft in eigen hand en kiezen voor een tweesporenbeleid: het verhogen van de inname van omega 3 vetzuren en het verminderen van omega 6, samen met het gebruik van een supplement waarin de vetzuren al zijn omgezet in GLA, EPA en DHA.

Vetzurenbalans: hoe sta jij ervoor?

Ben jij benieuwd of jij in vetzuren-balans bent? Dit is eenvoudig te meten via een bloedtest. Deze test kun je eenvoudig zelf thuis afnemen. Laat het weten via het contactformulier.

Ik wil een test doen
Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring