Duurzame gedragsverandering is vaak lastiger dan gedacht

Deel dit bericht op

Leefstijlveranderingen aanbrengen is vaak best wel een haalbare taak, maar het behouden van deze verandering blijkt vaak een uitdaging. Professor Andrea Evers, een autoriteit op het gebied van Gezondheidspsychologie aan de Universiteit Leiden, benadrukt het belang van duurzame gedragsverandering bij leefstijlinterventies. Tijdens het congres Leefstijlgeneeskunde op 22 maart 2024 illustreert ze hoe gedrag effectief kan worden ingezet om leefstijlinterventies te ondersteunen.

“Het beginnen met een leefstijlverandering kunnen we allemaal. Het volhouden is de uitdaging,” zegt Evers. Ze wijst erop dat veel mensen aanvankelijk enthousiast beginnen, maar na verloop van tijd terugvallen in oude gewoonten. Het doorbreken van deze patronen vereist volgens Evers het behalen van beloningen. Deze beloningen moeten aantrekkelijk zijn en variëren van intrinsieke bevrediging tot externe stimuli, zoals games of coaching.

Een ander cruciaal aspect is het praktisch haalbaar maken van gedragsverandering. Concrete plannen en voorbereiding op mogelijke obstakels zijn essentieel. “Het moet wel te doen zijn om een verandering door te voeren,” benadrukt Evers. “Als je ineens 7 dagen per week wil gaan sporten, is dat eigenlijk niet haalbaar. Hoe doe je dat in de weekenden? Hoe doe je dat als er iets tussen komt?”

Motivatie, die van binnenuit moet komen, vormt de basis voor verandering. “Dat is waar het allemaal mee begint. Is er geen motivatie, dan heb je niks,” zegt Evers. Ze benadrukt het belang van kleine doelen en het omgaan met terugval. “Bij iedereen gaat het continu een beetje mis en dat is prima. Het enige wat dan niet handig is, is om te denken dat het dan allemaal geen zin heeft en het dan maar op te geven.”

Uiteindelijk wordt nieuw gedrag pas een gewoonte na een periode van 3 tot 6 maanden. Duurzame verandering vereist het vermogen om het nieuwe gedrag zelfstandig voort te zetten. “Pas dan kun je echt spreken van een succesvolle, duurzame gedragsverandering,” concludeert Evers. Het benadrukken van deze principes speelt een cruciale rol bij het verbeteren van de effectiviteit van leefstijlinterventies en het bevorderen van een gezondere samenleving.

 

Bron: leefstijl.bsl.nl

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring