De misvatting van teveel maagzuur

Deel dit bericht op

Het is een veelvoorkomende misvatting dat maagzuurproblemen worden veroorzaakt door een teveel aan maagzuur. In werkelijkheid is het tegenovergestelde vaak het geval. In Nederland slikken ongeveer 2,8 miljoen mensen maagzuurremmers, terwijl in 90% van de gevallen maagzuurklachten juist worden veroorzaakt door een tekort aan maagzuur. Een laag maagzuurniveau, ook wel hypochloorhydrie genoemd, kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder (langdurige) stress, verkeerde voedingsgewoonten, onvoldoende kauwen op voedsel, te snel eten en veroudering.

Wat zijn de gevolgen van deze misvatting? Mensen nemen vaak maatregelen om de maagzuurproductie te verminderen, zoals het gebruik van maagzuurremmers. Dit kan echter leiden tot een vicieuze cirkel. Door het verminderen van de maagzuurproductie wordt de spijsvertering verstoord en kunnen voedsel en voedingsstoffen niet goed worden afgebroken en opgenomen.

Een tekort aan maagzuur kan verschillende oorzaken hebben. Een van de belangrijkste oorzaken is chronische stress. In tijden van stress produceert ons lichaam minder maagzuur, waardoor de spijsvertering vertraagt zodat de energie gebruikt kan worden voor de stressreactie.

Maar waarom is voldoende maagzuur zo belangrijk? Maagzuur is essentieel voor een gezonde spijsvertering. Drie belangrijke redenen:

  • Het helpt bij het afbreken van voedsel
  • Het doodt schadelijke bacteriën
  • Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen.

Als je te weinig maagzuur aanmaakt, blijft voedsel te lang in de maag liggen. Dit kan leiden tot rotting en gisting, resulterend in gasvorming en zuurbranden. Langdurig gebruik van maagzuurremmers kan zelfs leiden tot een verstoorde darmflora, met allerlei klachten als gevolg.

Het is belangrijk om bewust te zijn van deze misvatting en te begrijpen dat maagzuurproblemen vaak het gevolg zijn van een tekort aan maagzuur. Het identificeren van de werkelijke oorzaak van de klachten is cruciaal voor het vinden van een passende oplossing.

Waarom werken maagzuurremmers dan bij een tekort aan maagzuur?

Hoewel het tegenstrijdig lijkt, kunnen maagzuurremmers soms enige verlichting bieden bij maagzuurproblemen die worden veroorzaakt door een tekort aan maagzuur. Dit komt doordat maagzuurremmers de zuurproductie in de maag verminderen, waardoor het zuur dat al aanwezig is, minder irriterend kan zijn voor de slokdarm.

Boek een consult

Heb jij last van maagzuur of andere problemen met je spijsvertering? Boek eenvoudig een consult op LijfLoket en we kijken samen hoe we je klachten kunnen verminderen.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring