Nieuwe bloedtest kan risico op ziektes voorspellen

Deel dit bericht op

Onderzoekers van de Stanford University in Californië hebben recentelijk een innovatieve bloedtest ontwikkeld die de ‘leeftijd’ van organen kan vaststellen. Deze doorbraak opent mogelijk de deur naar het voorspellen van het risico op ernstige ziektes, zoals hartfalen en dementie. Hoewel het onderzoek nog in de beginfase verkeert, zijn wetenschappers hoopvol over de potentie ervan.

De bloedtest zou volgens de onderzoekers kunnen helpen bij het vroegtijdig identificeren van versnelde veroudering van organen, waardoor artsen eerder kunnen ingrijpen voordat ziektes zich volledig manifesteren. Het onderzoek, waar 5,676 mensen aan deelnamen, suggereert dat mensen met snellere orgaanveroudering, waarbij de ‘leeftijd’ van organen hoger wordt geschat dan de werkelijke leeftijd van een persoon, een verhoogd risico hebben op orgaanziekten.

Een opmerkelijk resultaat van het onderzoek is dat de kans op hartfalen bij mensen met versnelde hartveroudering 2,5 keer groter is dan bij mensen zonder deze versnelling. Dit wijst erop dat de bloedtest niet alleen kan dienen als voorspellende maatregel, maar ook als instrument om de behandeling van aandoeningen eerder te initiëren, nog voordat symptomen zich manifesteren.

Naast het potentieel voor het voorspellen van hartziekten, kan deze bloedtest ook een rol spelen bij het identificeren van het risico op dementie. De veroudering van hersenen en bloedvaten blijkt beter het verloop van de ziekte van Alzheimer te voorspellen dan de huidige metingen.

Hoewel de wetenschappelijke gemeenschap benadrukt dat het onderzoek nog in een vroeg stadium verkeert, tonen de resultaten veelbelovende perspectieven. Onderzoekers hopen binnen vijf jaar deze bloedtest te kunnen integreren in de gezondheidszorgpraktijk, waardoor de ziekte van Alzheimer eerder kan worden vastgesteld. Deze ontwikkeling zou een cruciale stap kunnen zijn in het bevorderen van vroegtijdige interventies en het vergroten van de kans op succesvolle behandelingen voor diverse aandoeningen.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring