Bloedsuikerspiegel: waarom is het belangrijk om deze stabiel te houden?

De bloedsuikerspiegel is de hoeveelheid suiker in je bloed. Je bloedsuikerspiegel wordt beïnvloed door hormonen, waarvan insuline de belangrijkste is. Wanneer je te veel of te vaak suiker eet, wordt er te veel insuline geproduceerd. Dit leidt tot allerlei gezondheidsproblemen.

Waarom is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk?

Een stabiele bloedsuikerspiegel is onmisbaar om gezond te blijven. Eet je veel of vaak (snelle) koolhydraten? Dan fluctueert de hoeveelheid suiker in je bloed teveel.

Dat zit zo:

Wanneer we voedsel eten, komt suiker vrij in ons bloed. Insuline, een hormoon geproduceerd door de alvleesklier, zorgt ervoor dat deze suiker door onze lichaamscellen kan worden opgenomen en gebruikt als energie. Als dit niet goed werkt, kan het leiden tot ophoping van suiker in het bloed.

In een poging om al die suiker in onze cellen te krijgen, begint de alvleesklier nog méér insuline te produceren. Dit zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel heel snel daalt. Zo snel, dat er uiteindelijk juist te weinig suiker in je bloed zit. Dit zorgt voor lekkere trek, omdat je zo snel mogelijk uit die dip wilt komen.

Waarom leidt insulineresistentie tot gewichtstoename?

De drie belangrijkste reden zijn:

  • Lagere suikeropname door cellen: bij insulineresistentie reageren de cellen minder goed op insuline, waardoor ze minder suiker opnemen. Het lichaam reageert hierop door meer insuline te produceren om de suiker toch in de cellen te krijgen. Het teveel aan suiker dat niet door de cellen wordt opgenomen, wordt omgezet in vet.
  • Meer vetopslag: insuline heeft ook invloed op de vetstofwisseling. Wanneer insulinelevels hoog zijn, stimuleert het de opslag van vet in vetcellen. Dit zorgt voor meer vetweefsel in het lichaam, met name rond de buikstreek.
  • Remmen van vetverbranding: insuline remt de vetverbranding. Wanneer de insulineresistentie toeneemt en er constant hoge insulinespiegels zijn, wordt suiker gebruikt als energie in plaats van vet.

Insulineresistentie en diabetes type 2

Insulineresistentie is nauw verbonden met de ontwikkeling van diabetes type 2. De alvleesklier kan niet meer goed compenseren voor de verminderde gevoeligheid van cellen voor insuline, wat resulteert in constant verhoogde bloedsuikerspiegels. Vaak worden medicijnen voorgeschreven, maar er mis ook veel dat je zelf kan doen. Lees ook: Leven met diabetes; waar moet ik op letten

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring