Alles wat je moet weten over de premenopauze: symptomen, oorzaken en tips voor meer energie - LijfLoket.nl
 

Alles wat je moet weten over de premenopauze: symptomen, oorzaken en tips voor meer energie

De premenopauze… het is een onderwerp waar nog niet veel over gepraat wordt, maar die voor je lichaam een behoorlijk belangrijk moment is. En ik snap het, het klinkt misschien vaag of zelfs een beetje saai, maar geloof me, het is veel meer dan alleen wat hormonale veranderingen. De premenopauze is de tijd waarin je lichaam verandert en je dat kan laten weten. Je moet alleen wel goed luisteren om te begrijpen wat er aan de hand is.

Wat gebeurt er precies in je lichaam?
Jouw lichaam is superslim. Het is een ingenieus systeem dat altijd probeert zichzelf in balans te houden, maar in de premenopauze kan dat net even wat minder soepel gaan. Je hormonen beginnen te schommelen en dat heeft gevolgen voor hoe je je voelt. Het voelt misschien alsof alles ineens even uit balans is – en dat is precies wat er aan de hand is.

Wat zijn de meest voorkomende symptomen van de premenopauze?

  • Opvliegers – Je voelt je ineens heel warm, je zweet alsof je in een sauna staat. Het is je lichaam die je vertelt dat de hormonen niet helemaal synchroon lopen.
  • Slaapproblemen – Je valt misschien snel in slaap, maar doorslapen? Dat wordt een ander verhaal. Je ligt de halve nacht wakker en vraagt je af waar je nachtrust is gebleven.
  • Stemmingswisselingen – De ene dag voel je je geweldig, de andere dag voel je je emotioneel en kun je zomaar in tranen uitbarsten door iets kleins.
  • Veranderingen in je menstruatie – Je hebt misschien onregelmatige periodes, langere of kortere cycli, of je hebt geen idee wanneer je volgende menstruatie komt.
  • Gespannen borsten – Je borsten kunnen pijnlijk of zwaar aanvoelen, weer dat hormonale dansje dat niet helemaal in sync is.

Hoe lang duurt de premenopauze?
De premenopauze is niet iets wat je in een paar weken zult merken. Het duurt vaak een paar jaar. Meestal begint het rond je veertigste en kan het doorgaan tot je vijftigste. Voor sommige vrouwen is het zelfs al eerder merkbaar, afhankelijk van genetica en levensstijl. Dit is het moment waarop je lichaam zich voorbereidt op de menopauze, maar nog niet helemaal op z’n hoogtepunt is.

Hoe zorg je voor je energie in deze fase?
De sleutel tot het verlichten van de klachten in de premenopauze is simpel: energie. Hoe beter je energie in balans is, hoe beter je lichaam zich kan herstellen van de veranderingen die plaatsvinden.

  • Rust, rust, en nog eens rust – Je lichaam heeft extra tijd nodig om bij te tanken. Meer dan toen je 25 was! Dus pas je agenda daar ook op aan.
  • Beweging – Lekker bewegen waarbij de hartslag wat omhoog gaat, maar let op: té intensief sporten doet je alleen goed als je in de basis goed voor jezelf zorgt.
  • Gezonde voeding – Je lichaam vraagt om de juiste brandstof. Eet gevarieerd, met veel groenten, fruit, en gezonde vetten. Dit helpt om je lichaam extra te ondersteunen en je energievoorraad op peil te houden.
  • Vermijd energiedieven – Te veel hooi op je vork nemen, werkdruk, relatiestress, dat zijn grote energiedieven. Probeer ze zoveel mogelijk te vermijden.

Kun jij in deze overgangsfase wel wat meer energie gebruiken? Ik ben er voor je! Lees meer over mijn 1-op-1 of DIY traject.

Dit artikel is geschreven door Mayke

H, ik ben Mayke en ik help vrouwen (35+) om zich weer energiek te voelen, zonder vervelende klachten. Als orthomoleculair therapeut kijk ik naar het lichaam als 1 geheel en weet ik precies welke stappen gemaakt moeten worden om weer helemaal in balans te komen. En dat zonder quick fixes zoals een streng dieet, supplementen of testjes. Maar gewoon met alles wat er al is. Je moet alleen net even weten wat je op dit moment moet doen. Wil jij je ook weer beter voelen dan je nu doet? Weer uit de bed springen in de ochtend? En geen last hebben van vervelende kwalen zoals hoofdpijn en PMS?

Ik begeleid je graag. In mijn 1-op-1 traject begeleid ik de leukste vrouwen 2 maanden lang. Ik ben deze maanden jouw persoonlijke PA! Iets voor jou? Kijk zeker eens op deze pagina.

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring