Een overzicht van gebruikte bronnen.
Aanhoudende fysiologische hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel) veroorzaakt insulineresistentie in het hele lichaam.
Diabetes, het gevolg van chronisch hoge bloedsuikerspiegel, veroorzaakt verschillende complicaties in veel delen van het lichaam. Dit is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, infecties en het biedt ook een goed klimaat voor de proliferatie van diabetes.
Het samengevoegde bewijsmateriaal uit deze meta-analyse suggereert dat verlagingen van de nuchtere insulinespiegels aan gewichtsverlies voorafgaan. Deze bevinding suggereert dat een hoge bloedsuikerspiegel of een andere directe factor de nadelige gevolgen kan veroorzaken die momenteel aan obesitas worden toegeschreven.
Overtuigend bewijs koppelt insulineresistentie aan PCOS.
Insulineresistentie is vaak het gevolg van een complex samenspel van reacties op een teveel aan voedingsstoffen. Dit kan leiden tot de ophoping van vetten op ongebruikelijke plaatsen, zoals spieren en lever, wat op zijn beurt de insulineresistentie verergert.
Insulineresistentie kan ernstige gezondheidsproblemen zoals type 2 diabetes veroorzaken.”
Door maximaal drie keer per dag te eten kan het lichaam overgaan op vetverbranding, waarbij ketonen als brand- stof worden gebruikt.
Oxytocine vergemakkelijkt de stressregulatie.”
Cortisol helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel zodat je tijdens stress direct energie beschikbaar hebt.”
Consumptie van appelciderazijn heeft een gunstig effect op vermindering van schadelijke bloedlipiden en wordt aanbevolen als een eenvoudige en kosteneffectieve behandeling voor een hoge bloedsuikerspiegel.
Het toevoegen van een kleine hoeveelheid azijn aan je dieet, zoals 1-2 eetlepels ciderazijn per dag, kan al deze voordelen opleveren.
Wetenschappelijk bewijs toont aan dat herhaalde schommelingen in bloedsuikerspiegels geassocieerd zijn met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en stemmingsstoornissen zoals depressie.
Paula Chandler-Laney et al., “Return of hunger following a relatively high carbohydrate breakfast is associated with earlier recorded glucose peak and nadir,” Appetite 80 (2014): 236-241, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0195666314002049.
Patrick Wyatt et al., “Postprandial glycaemic dips predict appetite and energy intake in healthy individuals,” Nature metabolism 3, no. 4 (2021): 523-529, https://www.nature.com/articles/s42255-021-00383-x.
Kathleen Page et al., “Circulating glucose levels modulate neural control of desire for high-calorie foods in humans,” The Journal of clinical investigation 121, no. 10 (2011): 4161-4169, https://www.jci.org/articles/view/57873.
Tanja Taivassalo et al., “The spectrum of exercise tolerance in mitochondrial myopathies: a study of 40 patients,” Brain 126, no. 2 (2003): 413-423, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12538407/.
Martin Picard et al., “Mitochondrial allostatic load puts the ‘gluc’ back in glucocorticoids,” Nature Reviews Endocrinology 10, no. 5 (2014): 303-310, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24663223/.
Kara L Breymeyer et al., “Subjective mood and energy levels of healthy weight and overweight/obese healthy adults on high-and low-glycemic load experimental diets,” Appetite 107 (2016): 253-259, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27507131/.
James Gangwisch et al., “High glycemic index and glycemic load diets as risk factors for insomnia: analyses from the Women’s Health Initiative,” The American journal of clinical nutrition 111, no. 2 (2020): 429-439, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31828298/.
Nagham Jafar et al., “The effect of short-term hyperglycemia on the innate immune system,” The American journal of the medical sciences 351, no. 2 (2016): 201-211, https://www.amjmedsci.org/article/S0002-9629(15)00027-0/fulltext.
Janna Kiselar et al., “Modification of β-Defensin-2 by dicarbonyls methylglyoxal and glyoxal inhibits antibacterial and chemotactic function in vitro,” PLoS One 10, no. 8 (2015): e0130533, https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0130533.
Jiaoyue Zhang et al., “Impaired fasting glucose and diabetes are related to higher risks of complications and mortality among patients with coronavirus disease 2019,” Frontiers in endocrinology 11 (2020): 525, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7365851/.
Emmanuelle Logette et al., “A Machine-Generated View of the Role of Blood Glucose Levels in the Severity of COVID-19,” Frontiers in public health 9 (2021): 695139, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8356061/.
Carol Major et al., “The effects of carbohydrate restriction in patients with diet-controlled gestational diabetes,” Obstetrics & gynecology 91, no. 4 (1998): 600-604, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0029784498000039.
Robert Moses et al., “Effect of a low-glycemic-index diet during pregnancy on obstetric outcomes,” The American journal of clinical nutrition 84, no. 4 (2006): 807-812, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0002916523291017.