Bronnen

Een overzicht van gebruikte bronnen.

E-book: Dit is het begin

  • Chen, Xi, et al. “Chronic physiologic hyperglycemia impairs insulin-mediated suppression of plasma glucagon concentration in healthy humans.” Metabolism 142 (2023): 155512.

Aanhoudende fysiologische hyperglykemie (hoge bloedsuikerspiegel) veroorzaakt insulineresistentie in het hele lichaam.

  • Giri, Biplab, et al. “Chronic hyperglycemia mediated physiological alteration and metabolic distortion leads to organ dysfunction, infection, cancer progression and other pathophysiological consequences: an update on glucose toxicity.” Biomedicine & pharmacotherapy 107 (2018): 306-328.

Diabetes, het gevolg van chronisch hoge bloedsuikerspiegel, veroorzaakt verschillende complicaties in veel delen van het lichaam. Dit is een risicofactor voor hart- en vaatziekten, infecties en het biedt ook een goed klimaat voor de proliferatie van diabetes.

  • Wiebe, Natasha, et al. “Temporal associations among body mass index, fasting insulin, and systemic inflammation: a systematic review and meta-analysis.” JAMA network open 4.3 (2021): e211263-e211263.

Het samengevoegde bewijsmateriaal uit deze meta-analyse suggereert dat verlagingen van de nuchtere insulinespiegels aan gewichtsverlies voorafgaan. Deze bevinding suggereert dat een hoge bloedsuikerspiegel of een andere directe factor de nadelige gevolgen kan veroorzaken die momenteel aan obesitas worden toegeschreven.

  • Wilcox, Gisela. “Insulin and insulin resistance.” Clinical biochemist reviews 26.2 (2005): 19.

Overtuigend bewijs koppelt insulineresistentie aan PCOS.

  • Petersen, Max C., and Gerald I. Shulman. “Mechanisms of insulin action and insulin resistance.” Physiological reviews(2018).

Insulineresistentie is vaak het gevolg van een complex samenspel van reacties op een teveel aan voedingsstoffen. Dit kan leiden tot de ophoping van vetten op ongebruikelijke plaatsen, zoals spieren en lever, wat op zijn beurt de insulineresistentie verergert.

Insulineresistentie kan ernstige gezondheidsproblemen zoals type 2 diabetes veroorzaken.”

  • Sijpkens, Y. W. J., and S. Ramautar. “Koolhydraten, hyperinsulinemie en het insulineresistentie-syndroom.

Door maximaal drie keer per dag te eten kan het lichaam overgaan op vetverbranding, waarbij ketonen als brand- stof worden gebruikt.

  • Quirin, Markus, Julius Kuhl, and Rainer Düsing. “Oxytocin buffers cortisol responses to stress in individuals with impaired emotion regulation abilities.” Psychoneuroendocrinology 36.6 (2011): 898-904.

Oxytocine vergemakkelijkt de stressregulatie.”

  • Kaczmarek, U. (2013). Salivary α-Amylase and Cortisol as Stress Biomarkers – Literature Review α-Amylaza i kortyzol jako biomarkery stresu – przegląd piśmiennictwa. Dental And Medical Problems, 50(3), 271–274. http://www.dmp.umed.wroc.pl/artykuly/DMP_2013503271.pdf”

Cortisol helpt bij het reguleren van je bloedsuikerspiegel zodat je tijdens stress direct energie beschikbaar hebt.”

  • Beheshti, Zahra, et al. “Influence of apple cider vinegar on blood lipids.” Life Science Journal-Acta Zhengzhou University Overseas Edition 9.4 (2012): 2431-2440.

Consumptie van appelciderazijn heeft een gunstig effect op vermindering van schadelijke bloedlipiden en wordt aanbevolen als een eenvoudige en kosteneffectieve behandeling voor een hoge bloedsuikerspiegel.

  • Fahey, Rebecca L. “Health benefits of apple cider vinegar and other common vinegars: A review.” Integrative Medicine Alert20.6 (2017).

Het toevoegen van een kleine hoeveelheid azijn aan je dieet, zoals 1-2 eetlepels ciderazijn per dag, kan al deze voordelen opleveren.

  • Posner, Barry I. “Insulin signalling: the inside story.” Canadian journal of diabetes 41.1 (2017): 108-113.

Wetenschappelijk bewijs toont aan dat herhaalde schommelingen in bloedsuikerspiegels geassocieerd zijn met een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten, obesitas en stemmingsstoornissen zoals depressie.

  • Vasey, Christopher. The water prescription: For health, vitality, and rejuvenation. Simon and Schuster, 2006.

Bronnen wetenschappelijk bewijs voordelen gezonde bloedsuikerspiegel

Patrick Wyatt et al., “Postprandial glycaemic dips predict appetite and energy intake in healthy individuals,” Nature metabolism 3, no. 4 (2021): 523-529, https://www.nature.com/articles/s42255-021-00383-x.

  • Kathleen Page et al., “Circulating glucose levels modulate neural control of desire for high-calorie foods in humans,” The Journal of clinical investigation 121, no. 10 (2011): 4161-4169, https://www.jci.org/articles/view/57873.

 
  • Martin Picard et al., “Mitochondrial allostatic load puts the ‘gluc’ back in glucocorticoids,” Nature Reviews Endocrinology 10, no. 5 (2014): 303-310, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24663223/.

  • Kara L Breymeyer et al., “Subjective mood and energy levels of healthy weight and overweight/obese healthy adults on high-and low-glycemic load experimental diets,” Appetite 107 (2016): 253-259, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27507131/.

  • James Gangwisch et al., “High glycemic index and glycemic load diets as risk factors for insomnia: analyses from the Women’s Health Initiative,” The American journal of clinical nutrition 111, no. 2 (2020): 429-439, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31828298/.

  • Francisco Carrasco-Sánchez et al., “Admission hyperglycaemia as a predictor of mortality in patients hospitalized with COVID-19 regardless of diabetes status: data from the Spanish SEMI-COVID-19 Registry,” Annals of medicine 53, no. 1 (2021): 103-116, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7651248.
  • Rebecca Thurston et al., “Vasomotor symptoms and insulin resistance in the study of women’s health across the nation,” The journal of clinical endocrinology & metabolism 97, no. 10 (2012): 3487-3494, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22851488/.
  • A Fava et al., “Chronic migraine in women is associated with insulin resistance: a cross-sectional study,” European journal of neurology 21, no. 2 (2014): 267-272, https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/ene.12289.

  • James E Gangwisch et al., “High glycemic index and glycemic load diets as risk factors for insomnia: analyses from the Women’s Health Initiative,” The American journal of clinical nutrition 111, no. 2 (2020): 429-439, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31828298/.

  • Rachel Ginieis et al., “The “sweet” effect: comparative assessments of dietary sugars on cognitive performance,” Physiology & behavior 184 (2018): 242-247, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29225094/.
  • A. Nilsson et al., “Effects of differences in postprandial glycaemia on cognitive functions in healthy middle-aged subjects.” European journal of clinical nutrition 63, no. 1 (2009): 113-20, https://www.nature.com/articles/1602900.

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring