Is jouw bloedsuikerspiegel te hoog? Doe de test!

Volgens onderzoek hebben ongeveer 1,4 miljoen mensen in Nederland pre-diabetes. Maar hoe weet je nu of jij er 1 van bent? Dat kun je gelukkig testen! De HbA1c test laat zien of je bloedsuikerspiegel te hoog was in de periode van één tot drie maanden voorafgaand aan de bloedtest. Je kan een test bestellen op de website van Mijnlabtest.

Ja, ik wil graag een test kopen

Wat is een HbA1c-bloedtest?

Bij een HbA1c-bloedtest wordt gemeten hoeveel suiker er in je bloed zit over de afgelopen één tot drie maanden. Wat is HbA1c precies? Rode bloedcellen bevatten hemoglobine, een eiwit dat helpt bij het transporteren van zuurstof door je lichaam. Suiker in je bloed kan zich hechten aan dit eiwit. Door een HbA1c-test te doen, kan de hoeveelheid suiker die aan het hemoglobine is gehecht, worden bepaald.

Rode bloedcellen leven ongeveer 120 dagen voordat ze worden vervangen. Daarom geeft de HbA1c-waarde een goed beeld van je gemiddelde bloedsuikerspiegel over de laatste paar maanden. Dit maakt de HbA1c-test een handige manier om je bloedsuiker op de lange termijn te volgen.

Wanneer heb ik een hoge bloedsuikerspiegel?

Een normale HbA1c-waarde is maximaal 42,1 mmol/mol. Als je waarde binnen dit bereik ligt, heb je een gezonde bloedsuikerspiegel. Als de waarde hoger is, is je HbA1c te hoog.

Vroeger werd de streefwaarde voor HbA1c vaak in procenten aangegeven. Als je wilt vergelijken met eerdere uitslagen in procenten, dan toont dit onderzoek zowel de HbA1c-waarde in mmol/mol als in procenten.

Denk je dat jouw bloedsuiker weleens te hoog zou kunnen zijn? Met deze HbA1c-test krijg je duidelijkheid.

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring