Eczeem en leefstijl

Wil je niet meer constant smeren met crèmes en hormoonzalf? Wil je zonder na te denken die leuke zomerkleding weer aan kunnen doen? Wil je je niet meer druk maken over de vraag of andere mensen jouw eczeemplekken zien? Op deze pagina lees je hoe hoe komt dat je eczeem krijgt en welke keuzes in jouw leefstijl kunnen helpen om van je eczeem af te komen. Zonder pleisters te plakken, maar door de oorzaak aan te pakken.

Eczeem kort uitgelegd

 1. Je huid is jouw grootste orgaan.
 2. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van je huid.
 3. Wanneer je huid niet gezond is, komt dat omdat er niet genoeg voedingsstoffen zijn voor een gezonde huid.
 4. Door je lichaam te voorzien van de juiste voedingsstoffen, kun je eczeem verminderen.
 5. Krijg je voldoende voedingsstoffen binnen, maar is je spijsvertering niet in orde? Dan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen en komen ze nooit aan bij je huid. Veel stress? Dan heb je extra voedingsstoffen nodig!

Wat kan ik zelf doen?

Dit zijn de drie belangrijkste to-do’s!

 1. Zorg ervoor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt
 2. Verbeter je spijsvertering en darmgezondheid
 3. Verminder stress

Waarom is mijn darmgezondheid belangrijk om eczeem te verminderen?

1 óf beide onderstaande situaties zijn het probleem:

 • Er zijn te weinig goede bacteriën in jouw darmen die je darmwand opbouwen en beschermen. Gifstoffen, onverteerde voedseldeeltjes en pathogenen (ziektemakers) komen makkelijker in je bloedbaan terecht. Deze worden vervolgens ‘aangevallen’ door het immuunsysteem, waardoor ontstekingen ontstaan.

En/of:

 • er zijn teveel schadelijke bacteriën in de darmen, dit zorgt voor een zwakker immuunsysteem. Met een verzwakt immuunsysteem heb je méér kans op infecties en worden ontstekingen (eczeem) minder effectief opgelost.

Oorzaken van darmen die uit balans zijn

Er zijn ontzettend veel redenen te bedenken waardoor je darmen uit balans kunnen zijn. Een aantal veel voorkomende zijn:

 • Verkeerde voeding
 • Te weinig bewegen
 • Stress
 • Antibiotica & andere medicatie
 • Verstoord bioritme

Tips voor een gezonde darmflora en het verminderen van eczeem

 • Eet veel (biologisch) groenten en fruit & eet regelmatig vette vis zoals sardines en haring om voldoende omega-3 binnen te krijgen. Lust je geen vis?
  Lees dat vooral ook deze pagina: De voordelen van omega 3-vetzuren
 • Eet geen sterk bewerkte voedingsmiddelen.
 • Eet minder antinutrienten. Deze vind je bijvoorbeeld in gluten en gepasteuriseerde zuivel.
 • Eet minder saponines. Deze vind je bijvoorbeeld in peulvruchten en groenten uit de nachtschadefamilie.
 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.
 • Ga elke dag minimaal 20 minuten wandelen om voldoende daglicht te zien. Dit zorgt voor een beter bioritme.
 • Zorg voor minder drukte en méér ontspanning, zoals wandelen in de natuur, yoga of ademhalingsoefeningen.
 • Douche niet te heet. Dit voorkomt dat de huis nog meer uitdroogt.

 

Producten die helpen bij eczeem

 • Visolie

In visolie zit omega-3. Je hebt een goed omega-3 gehalte in je lichaam nodig om een gezonde huid te bereiken. Ook de balans tussen omega-3 en omega-6 is ontzettend belangrijk.

Lees ook: Een gezonde omega-3 : omega-6 balans. Meten in weten.

 • Kokosolie

Kokosolie is een natuurlijk middel dan verlichting kan geven wanneer je last hebt van je eczeem.

🌿 Antibacteriële eigenschappen: kokosolie bevat laurinezuur, dat bekend staat om zijn antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

🌊 Hydratatie: de vochtinbrengende eigenschappen van kokosolie kunnen helpen de droge huid te hydrateren, een veelvoorkomend probleem bij eczeem.

Kies het liefst voor biologische, koud geperste kokosolie. Deze is hier te koop.

 • Tallowcreme

Ook tallowcreme is een natuurlijk product dat helpt bij eczeem.

🍃 Rijk aan voedingsstoffen: tallow (dierlijk vet) bevat natuurlijke voedingsstoffen zoals vitamine E en antioxidanten, die de huid voeden en ondersteunen.

🌱 Nabootsen huidvet: tallowcrème bootst het natuurlijke huidvet na, wat bijdraagt aan het herstellen van de beschadigde huidbarrière bij eczeem.

Tallowcreme is hier te koop.

Ontstekingsreactie en eczeem: de belangrijke balans tussen omega-3 en omega-6

In onze voeding vind je zowel producten rijk aan omega-3 als omega-6. Dit zijn beide vetzuren die we hard nodig hebben en die ons lichaam niet zelf aan kn maken.

Je lichaam heeft vetzuren nodig, elke dag. Vetzuren worden gebruikt: als bouwstenen voor cellen, hormonen en gal en voor de ontwikkeling en functie van hersenen, zenuwstelsel en ogen en om energie van te maken.

Voor onze gezondheid is het belangrijk dat deze vetzuren in balans zijn.

 • Omega-3 vetzuren dragen bij aan soepele en flexibele celmembranen (de rand van een cel ) en ze hebben ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Omega-6 vetzuren zorgen voor stijvere en minder flexibele celmembranen en ze hebben ontstekingsbevorderende eigenschappen.

Omega-3 vind je vooral in vette vis en algen. Omega-6 vind je bijvoorbeeld in plantaardige oliën zoals zonnebloemolie, maisolie en sojaolie en daardoor ook in bewerkte producten zoals koek en fastfood. Ook zit er omega-6 in niet-biologisch vlees afkomstig van intensief gefokte dieren.

Wil je weten hoe jouw balans is? Dit is eenvoudig te testen.

Vitamine D en eczeem: huidproblemen in de koude maanden

Ons lichaam kan vitamine D aanmaken wanneer de huid wordt blootgesteld aan zonlicht. Vitamine D is belangrijk voor een gezond immuunsysteem en kan helpen ontstekingen in de huid te verminderen.

In de wintermaanden hebben veel mensen lagere vitamine D-niveaus, omdat ze minder tijd buiten doorbrengen en minder zonlicht krijgen. Dit kan van invloed zijn op het immuunsysteem en de huidgezondheid.,

Vitamine D is een bouwstof voor cortisol.

Stress en eczeem: de rol van cortisol

Een belangrijke rol van het hormoon cortisol is het beëindigen van een ontsteking (de werking van veelgebruikte eczeemmedicijnen – corticosteroïden – zijn op deze eigenschap van cortisol gebaseerd.)

Wanneer het lichaam langdurige stress ervaart (bijvoorbeeld omdat je het heel vaak, heel druk hebt) wordt cortisol continu aangemaakt. Het gevolg is dat cortisol steeds minder goed zijn werk zal doen. 

Langdurige blootstelling aan cortisol kan ook de darmbarrière beschadigen en de doorlaatbaarheid ervan verhogen.

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring