Glycemische index en glycemische lading - LijfLoket.nl
 

Glycemische index en glycemische lading

Glycemische Index (GI): De GI meet hoe snel koolhydraten in voeding de bloedsuikerspiegel verhogen. Voedingsmiddelen met een lage GI worden langzaam verteerd, terwijl voedingsmiddelen met een hoge GI snel opgenomen worden, wat resulteert in snelle stijgingen van de bloedsuikerspiegel.

Glycemische Lading (GL): De GL neemt zowel de kwaliteit als de kwantiteit van koolhydraten in overweging. Het geeft aan hoeveel impact een portie van een voedingsmiddel heeft op de bloedsuikerspiegel. Het wordt berekend door de GI te vermenigvuldigen met de hoeveelheid koolhydraten in een portie en te delen door 100. Dit geeft een nauwkeuriger beeld van het effect op de bloedsuikerspiegel, rekening houdend met de portiegrootte.

Voedinsgmiddelen en hun glycemische lading per portie

VOEDINGSMIDDEL PORTIE GL PER PORTIE
Cornflakes 60 gr 42
Dadels 60 gr 42
Aardappelen, gebakken 150 gr 26
Gierst 150 gr 25
Basmatirijst, 10 minuten kooktijd 150 gr 23
Couscous 150 gr 23
Witte rijst 150 g 23
Friet 150 gr 22
Muesli, tarwe 60 gr 20
Cola 250 ml 19
Zilvervliesrijst, voorgekookt 150 gr 18
Melba toast 30 gr 16
Vijgen 60 gr 16
Aardappelpuree 150 gr 15
Gebakje 57 gr 15
Jus d’orange (uit concentraat) 250 ml 15
Aardappelen, gekookt 150 gr 14
Bier 250 ml 14
Evergreen, krenten 38 gr 14
Appelsap 250 ml 13
Cream cracker 30 gr 13
Banaan 120 gr 12
Bulgur 150 gr 12
Chocola, melk 50 gr 12
Boekweit 100 gr 11
Chips 50 gr 11
Grapefruitsap 250 ml 11
Appeltjes, gedroogd 60 gr 10
Bataat (zoete aardappel) 100 gr 10
Glucose 10 gr 10
Kikkererwten 150 gr 10
Abrikozen, gedroogd 60 gr 9
Brood met 50% haver 300 gr 9
Jam, met suiker 20 gr 9
Maizena 15 gr 9
Bruine linzen 150 gr 8
Druiven 120 gr 8
Mango 120 gr 8
Popcorn, zonder suiker 20 gr 8
Ananas 120 gr 7
Haverkoekje 25 gr 7
Watermeloen 120 gr 7
Bruine bonen 150 gr 6,5
Appel 120 gr 6
Chocola, puur > 70% 50 gr 6
Pruimen 120 gr 6
Wortel, gekookt 100 gr 6
Tuinboon 100 gr 5,5
Abrikozen 120 gr 5
Lactose 10 gr 5
Pompoen 100 gr 5
Doperwt, vers 100 gr 4
Melk, mager 250 gr 4
Yoghurt, mager 200 gr 4
Honing 10 gr 3
Kersen 120 gr 3
Melk, vol 250 gr 3
Yoghurt, vol 200 gr 3
Jam, zonder suiker 20 gr 2,5
Wortel, rauw 100 gr 2,5
Fructose 10 gr 2
Haverzemelen 30 gr 2
Aardbei 120 gr 1
Pinda’s 50 gr 1
Bladgroente, sla, kool, ui, tomaat, aubergine, paprika, broccoli 100 gr minder dan 1

Kanttekeningen bij de tabel

  • De cijfers in de tabel kunnen per persoon verschillend uitpakken vanwege factoren zoals bereidingswijze van voedsel, snelheid van eten, maagwerking en insulineresistentie. Ook kan toevoeging van vezels, eiwitten en vetten de hoge GL van voedingsmiddelen temperen.
  • Inzicht in de GL van voedingsmiddelen is essentieel, vooral voor mensen met diabetes, sporters en chronisch vermoeiden. Door voedsel te kiezen met een lagere GL kun je je energieniveaus beter onder controle houden en mogelijke gezondheidsproblemen verminderen.
  • Fructose lijkt aanlokkelijk als suikervervanger vanwege zijn lage glycemische lading van slechts 2. Echter, fructose heeft een keerzijde: het moet door onze lever worden afgebroken tot glucose, wat een zware belasting voor de lever vormt. Anders dan glucose kan fructose niet als reserve worden opgeslagen, waardoor onze lever het teveel aan fructose omzet in vet. Dit kan leiden tot verhoogde niveaus van triglyceriden en cholesterol, langdurig verhoogde bloedsuikerspiegels en zelfs leververvetting, zelfs op jonge leeftijd. Veel zoete producten in supermarkten bevatten tegenwoordig glucose-fructose, inclusief veel voedingsmiddelen voor diabetici. Het is dus raadzaam om etiketten te lezen en deze producten zoveel mogelijk te vermijden.

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring