Leefstijl als medicijn bij diabetes type 2

Deel dit bericht op

Elk jaar ontvangen ruim 52.000 mensen in Nederland de diagnose diabetes. Dat zijn zo’n 1000 nieuwe gevallen per week, oftewel 150 nieuwe gevallen per dag. De meerderheid van deze gevallen betreft diabetes type 2. Gelukkig is er goed nieuws: het aanpassen van een gezonde levensstijl heeft een hele grote invloed op preventie en de behandeling van diabetes type 2. Medicijnen kunnen wel helpen om de symptomen onder controle te houden, maar richten zich niet op de onderliggende oorzaak van de ziekte.

Diabetes in Nederland

Diabetes heeft een grote impact op de bevolking van Nederland. Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds, waarschuwt dat er een ‘tsunami van diabetes type 2-patiënten’ op ons afkomt als er geen actie wordt ondernomen. Het beheersen van deze ziekte heeft constante zorg nodig en een aanzienlijke impact op het dagelijks leven. Ook leidt diabetes vaak tot complicaties, zoals hart- en vaatziekten, oogaandoeningen en nierziekten, wat resulteert in stijgende gezondheidszorgkosten.

De kracht van leefstijl: preventie en behandeling

Het goede nieuws is dat aanpassingen in levensstijl een aanzienlijk verschil kunnen maken bij het voorkomen en behandelen van diabetes type 2. Onderzoek suggereert dat maar liefst 90 procent van de diabetes type 2-diagnoses kan worden voorkomen door een gezonder dieet en meer lichaamsbeweging. Bovendien toont een studie uitgevoerd door het LUMC, TNO en een zorgverzekeraar aan dat bijna 40 procent van de mensen met diabetes type 2 hun ziekte kunnen omkeren door middel van levensstijlaanpassingen.

De oorzaak van diabetes type 2

Diabetes type 2 wordt vaak veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder overgewicht en een ongezonde levensstijl. Bij diabetes type 2 is de werking van insuline verstoord, wat leidt tot een verhoogde bloedsuikerspiegel. Gewichtstoename leidt vaak tot vergrote vetcellen die de werking van insuline bemoeilijken. Bovendien kunnen deze vergrote vetcellen ontstekingen veroorzaken, wat insulineresistentie verergert. Factoren zoals genetische aanleg en ouderdom verhogen ook het risico op diabetes type 2.

Leefstijl als medicijn

Een gezonde levensstijl kan bijdragen aan een betere regulatie van de bloedsuikerspiegel, wat kan resulteren in verminderde of zelfs geen medicatie meer. Het aanpassen van je levensstijl omvat onder andere meer lichaamsbeweging, een gezonder dieet, minder suikerinname en het verliezen van overtollig gewicht. Hoewel dit theoretisch eenvoudig lijkt, kan het in de praktijk uitdagend zijn. Onbewerkte, natuurlijke voeding en matige lichaamsbeweging gedurende de dag kunnen echter een aanzienlijke impact hebben op de gezondheid.

Aanpassen van je levensstijl

Het veranderen van je levensstijl kan ingewikkeld zijn, maar het is haalbaar. Het is belangrijk om persoonlijke ondersteuning te zoeken om je levensstijl daadwerkelijk als medicijn te gebruiken. Met de juiste inzet en ondersteuning kan een gezonde levensstijl niet alleen diabetes type 2 helpen voorkomen, maar het kan ook de ziekte omkeren voor degenen die er al mee leven.

Wil jij advies voor een gezondere leefstijl? Boek dan nu een online consult met een orthomoleculair therapeut. Dan weet jij precies wat je moet gaan doen.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring