Het gevaar van HFCS

Deel dit bericht op

Soms zou je iets van de daken willen schreeuwen.

Maar weet je tegelijkertijd dat het nooit hard genoeg zal zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om fructose en HFCS.

Fructose is een natuurlijke suiker komt in groenten en fruit. Wanneer je groenten en fruit eet geeft het geen problemen. Maar wat doet de industrie? Ze gebruiken deze natuurlijke suiker om bewerkte producten (zoals koek, snoep en ijs) heel zoet te maken.

Een nog grotere boosdoener in dit verhaal is HFCS.

Dat zit zo: in de Verenigde Staten verstrekt de overheid subsidies aan maïsboeren. Daardoor wordt maïs op grote schaal verbouwd en is de prijs van maïs laag is. Met behulp van zuren en enzymen wordt maïs omgezet in glucose-fructosestroop, ook wel high-fructose corn syrup (HFCS) genoemd. HFCS bestaat voor 55% uit fructose en 45% uit glucose en is over het algemeen zoeter dan gewone suiker.

Waarom is HFCS een probleem?

Wanneer je iets eet of drinkt waar HFCS in zit, krijgt je lichaam in korte tijd veel fructose binnen. Fructose kan niet (zoals glucose) direct als energiebron gebruikt worden, maar moet eerst door de lever omgezet worden in glucose.

Bij een overvloed aan fructose wordt glucose in de lever opgeslagen als vet. Dit zorgt voor vervetting van de lever en buikvet. De schatting is dat al 1 op de 5 mensen in Nederland daardoor een vervette lever heeft. Ook komt het bij kinderen steeds vaker voor.

Maar ja, zoet sells. Dat weten de big boys in de voedingsmiddelenindustrie. En die schreeuwen van de daken hoe lekker hun producten zijn.

Is je gezondheid je lief? Lees dan de ingrediënten van een product en vermijd glucose-fructosestroop zoveel mogelijk.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring