Een diëet leidt vaak niet tot blijvend gewichtsverlies. Dit is waarom.

Deel dit bericht op

Is het jou ook overkomen dat diëten niet het gewenste resultaat opleveren als het gaat om blijvend gewichtsverlies? Je bent niet de enige! In dit artikel lees je waarom ons lichaam zo sterk verlangt naar het oude gewicht en waarom diëten vaak mislukken. Er zijn namelijk een aantal mechanismen die ons saboteren. Gelukkig kunnen we deze mechanismen te slim af zijn en toch ons streefgewicht bereiken en behouden.

Het gevecht met je stofwisseling

Wanneer we gewicht verliezen, reageert ons metabolisme door langzamer te werken om energie te besparen. Deze vertraagde stofwisseling bemoeilijkt het behouden van een calorietekort en staat daardoor gewichtsverlies in de weg.

Hormonen aan het werk

Onze hormonen, zoals leptine, ghreline en insuline, spelen een hele belangrijke rol bij het reguleren van ons eetgedrag en lichaamsgewicht. Hormonale veranderingen tijdens gewichtsverlies kunnen leiden tot verhoogde honger, verminderde verzadiging en een drang om te overeten.

Het brein als saboteur

Onze hersenen spelen een complexe rol in ons eetgedrag en beloningsmechanismen. Neurale verbindingen in ons brein zijn betrokken bij eetgedrag en gewichtsverlies. Daardoor worden we gevoeliger worden voor voedselbeloningen en hebben we de neiging om te overeten.

Vetcellen en hun rol

Vetcellen zijn niet alleen opslagplaatsen voor vet, maar spelen ook een actieve rol bij het reguleren van ons gewicht. Veranderingen in vetcellen kunnen tijdens gewichtsverlies leiden tot een verhoogde opname en opslag van vetzuren, waardoor ons lichaam moeite heeft om het nieuwe gewicht vast te houden.

Ons streefgewicht bereiken en behouden

  1. Een gezond eetpatroon: ontwikkel een gezond eetpatroon dat je kunt volhouden op de lange termijn. Kies zo vaak mogelijk voor onbewerkte, voedzame voedingsmiddelen en beperk bewerkte producten.
  2. Bouw spiermassa op. Spiermassa verhoogt je stofwisseling en helpt meer calorieën te verbranden, zelfs in rust. Door regelmatig krachttraining en weerstandsoefeningen te doen, kun je je spiermassa vergroten en je metabolisme een boost geven.
  3. Verhoog je dagelijkse activiteit. Naast krachttraining,  is het belangrijk om vaak in beweging te zijn. Neem de trap in plaats van de lift, wandel of fiets naar je bestemming en maak regelmatig korte wandelingen gedurende de dag. Dit helpt om meer calorieën te verbranden en je stofwisseling te stimuleren.
  4. Chronische stress kan de hormonale balans in je lichaam verstoren en bijdragen aan gewichtstoename. Ontwikkel gezonde stressmanagementtechnieken, zoals meditatie, yoga of het doen van ontspanningsoefeningen, om je stressniveaus te verminderen.
  5. Slaap voldoende. Een goede nachtrust is essentieel voor een gezond gewichtsverlies. Tijdens het slapen herstelt je lichaam zich en worden belangrijke hormonen gereguleerd. Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je lichaam in balans te houden en gewichtsverlies te bevorderen.

Het is niet altijd makkelijk om je leefstijl aan te passen. Wil je ontdekken wat echt bij jou past, wat een gezond eetpatroon is en waar je het beste kunt beginnen? Maak dan een afspraak voor een persoonlijk consult bij LijfLoket.

Deel dit bericht op

© 2024 lijfloket.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Algemene voorwaarden | Privacyverklaring